Ambasada României în Republica Moldova marchează Ziua Veteranilor de Război

Ambasada României în Republica Moldova marchează Ziua Veteranilor de Război

Ambasada României în Republica Moldova va organiza o serie de manifestări cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, marcată anual la data de 29 aprilie. Ziua Veteranilor de Război celebrează meritele acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

Astfel, miercuri 29 aprilie 2015, începând cu ora 11.00, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, va susține o alocuțiune la evenimentul organizat la Cimitirul de onoare al eroilor români de la Țiganca (r. Cantemir). De asemenea, ministrul apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, va lua cuvântul cu prilejul acestei zile. Programul evenimentului cuprinde un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoți condus Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, depuneri de coroane de flori și alocuțiuni ale atașatului român al apărării, ale reprezentanților veteranilor de război și ale oficialităților locale.

Manifestările vor continua joi, 30 aprilie 2015, începând cu ora 11.00, cu vernisareaexpoziției ”România și românii în Primul Război Mondial” la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, prilej cu care ministrul apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, și directorul ICR Chișinău, acad. Valeriu Matei, vor susține scurte alocuțiuni.Expoziția „România și românii în Primul Război Mondial” aduce în atenția publicului fotografii, documente de arhivă, ilustrații, hărți etc., ce reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României (1914-1916); mărturii, fotografii, extrase din presa vremii privind luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum și o serie de materiale legate de sfârșitul războiului. Expoziția mai cuprinde o secțiune dedicată participării scriitorilor pe front, precum și fragmente de memorii, proză și poezii, având ca temă Primul Război Mondial.

Reamintim că, atât în România, cât și în Republica Moldova, anul 2015 a fost declarat ”Anul Veteranilor de Război”, pentru marcarea împinirii a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Doina Secrieru

Share