A fost constituită Comisia de anchetă privind analiza situației de la CFM

A fost constituită Comisia de anchetă privind analiza situației de la CFM

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020, transmite OFICIAL.

În componența Comisiei vor intra 10 deputați.

Președintele Comisiei va fi deputatul socialist Oleg Lipskii, vicepreședinți – deputatul „Pro Moldova”, Angel Agache și deputatul „Pentru Moldova”, Corneliu Padnevici.

În componența Comisiei mai intră deputații: Nicolae Pascaru (PSRM), Gheorghe Leuca (PDM), Igor Himici (P. Șor), Petru Frunze (PAS), Alexandru Slusari (Platforma DA), Radu Marian (PAS) și Alexandru Jolnaci (PSRM).

Către finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, datoriile pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei.

De asemenea, se atestă deficitul de mijloace circulante ca urmare a formării datoriilor debitoare, care la situația din 30 decembrie 2020 constituiau 275,4 milioane de lei.

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Petru Burduja a subliniat că, în cadrul audierilor publice pe platforma comisiei ale fondatorului și administrației CFM a fost atrasă atenția asupra necesității identificării cât mai rapide, în mod prioritar, a soluției pentru problema datoriilor salariale față de angajați.

De asemenea, a fost accentuată inadmisibilitatea sistării circulației interurbane pe calea ferată.

Totodată, deputatul a subliniat importanța păstrării locurilor de muncă în cadrul întreprinderii, „Calea Ferată a Moldovei”, având o importanță strategică din punct de vedere social-economic.

Inițiativa de a crea Comisia specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020 a fost lansată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.

Cristina Parfeni

Share