Ministerul Sănătății organizează Săptămâna de comunicare și informare, dedicată Zilei Mondiale a Diabetului

În contextul extinderii acțiunilor de sensibilizare și comunicare a publicului privind diabetul, Ministerul Sănătății organizează în perioada 12 – 18 noiembrie, Săptămâna  de comunicare și informare, dedicat Zilei Mondiale a Diabetului. Acțiunile pentru al doilea an consecutiv se vor axa pe promovarea alimentației sănătoase, ca un factor-cheie de profilaxie a diabetului, care poate ajuta la prevenirea debutul diabetului de tip 2 și este o componentă importantă privind gestionarea eficientă a tuturor tipurile de diabet zaharat și esențială pentru prevenirea complicațiilor.

Scopul evenimentului este de a implica partenerii interesați pentru a salva vieți și a reduce povara globală a diabetului zaharat, dar și de a salva miliarde de resurse cheltuite pentru tratamentul complicațiilor.

Cu acest prilej în perioada nominalizată se vor desfășura un șir de acțiuni, menite să informeze populația despre profilaxia și tratamentul diabetului, inclusiv: conferințe medicale, seminare de instruire, ședințe informative publice şi individuale, mese rotunde, evenimente în comunitate, distribuirea materialelor informaționale, măsurarea gratis a nivelului de glicemiei, etc.

În Republica Moldova, diabetul zaharat reprezintă 46-48% din totalul bolilor endocrine, de nutriţie şi metabolism. Conform statisticilor, în anul 2014 mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat a constituit 10,6  la 100 mii de locuitori, inclusiv o treime din ele au revenit populației în vârsta aptă de muncă. Actualmente, sunt înregistrați 83884 de bolnavi cu diabet zaharat, incidenţa constituind25,7 la 10 mii de locuitori în 2014 în comparație cu 16,7 la10 mii de locuitori în anul 2004, astfel morbiditatea a crescut de 1,5 ori în ultimii 10 ani. Prevalența în 2014 a constituit 235,9 la 10 mii de locuitori, inclusiv 292,0 la populația adultă și 4,7 la copii. Diabetul reprezintă una din cauzele principale ale dizabilității precoce a populaţiei: fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet.  Ponderea  diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, condiţionând în mediu o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

Ziua Mondială a Diabetului se desfășoară anual la 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății(OMS). Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale Federației Internaționale de Diabet, de instituții medicale, cât și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet.

Diabetul zaharatreprezintă una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină.În lume, circa 347 milioane de persoane suferă de această patologie. Anual, diabetul zaharat cauzează circa 5 milioane de decese  la nivel global, ceea ce reprezintă costuri medicale a peste 550 milioane de dolari. Majoritatea acestor costuri sporite sunt legate de tratamentul complicațiilor cardiovasculare, renale, ale aparatului vizual, etc.

În țările Uniunii Europene, în anul 2014, peste 52 milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Dacă nu se va întreprinde nimic, această cifră va crește la 69 milioane către anul 2035. Statisticile denotă, că 1 din 13 adulți au diabet zaharat și 33% dintre ei nu sunt diagnosticați și sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta complicații

 

Maria Roşca

Share