Maia Sandu: Vă mulțumesc că purtați mască și vă rog să o faceți în continuare până învingem, împreună, pandemia

Maia Sandu: Vă mulțumesc că purtați mască și vă rog să o faceți în continuare până învingem, împreună, pandemia

Anual, pe 7 aprilie, în întreaga lume este celebrată Ziua Mondială a Sănătății. Președintele țării, Maia Sandu, declară că obiectivul anunțat pentru acest an de Organizația Mondială a Sănătății este eliminarea inechității în sănătate, așa încât să creăm o lume mai sănătoasă pentru toți.

„Datoria noastră este să asigurăm servicii de sănătate calitative tuturor cetățenilor, indiferent dacă trăiesc la sat sau la oraș, indiferent de venitul de care dispun. Ultimul an ne-a arătat tuturor cât de importantă este sănătatea, câtă grijă trebuie să avem de ea și cât de necesar este să construim un sistem de sănătate puternic, modern, pe care să ne putem baza. Pentru a garanta tuturor servicii medicale de calitate este nevoie să pregătim și să motivăm să rămână în sistem medici profesioniști, să ne asigurăm că managerii de instituții sunt promovați în funcție de merit și profesionalism, să eliminăm schemele de corupție și să ne asigurăm că banii publici sunt alocați pentru modernizarea spitalelor, asigurarea cu medicamente, mai ales a celor cu venituri mici, și motivarea personalului medical, așa încât statul să ofere servicii calitative tuturor pacienților”, notează Sandu, pe Facebook.

Tot ea spune că Ziua Mondială a Sănătății este o ocazie bună ca să ne exprimăm recunoștința pentru dedicația imensă a medicilor, asistenților medicali, felcerilor, infirmierilor, tuturor lucrătorilor medicali care au salvat mii de vieți și s-au îngrijit de sănătatea a zeci de mii de concetățeni: „Această zi este și un prilej de a ne exprima recunoștința pentru tot sprijinul și solidaritatea de care ne-am bucurat în ultimul an – din partea României și a tuturor țărilor Uniunii Europene, reunite în cadrul inițiativei „Echipa Europa”, care au oferit ajutoare valoroase pentru Republica Moldova; din partea Statelor Unite ale Americii și a altor guverne și organizații partenere – inclusiv OMS, UNICEF și GAVI, care au creat platforma COVAX, prin intermediul căreia am putut să pornim procesul de vaccinare. Datorită acestui sprijin generos, am asigurat sistemul medical cu echipamente și aparataj necesar pentru gestionarea crizei sanitare și am început vaccinarea cetățenilor noștri”.

„Lecția pandemiei de Covid-19 este că empatia și solidaritatea sunt singura cale prin care putem face față vremurilor grele într-o societate. De Ziua Mondială a Sănătății, îmi exprim recunoștința față de voi toți – cei care v-ați mobilizat pentru a acorda o mână de ajutor pentru oamenii aflați la nevoie, cei care ați respectat măsurile de protecție, iar astfel ați protejat viața persoanelor dragi, cei care ați acționat solidar pentru a salva o viață. Vă mulțumesc că purtați mască și vă rog să o faceți în continuare până învingem, împreună, pandemia. Aveți grijă de voi, de cei din jur și fiți sănătoși”, a conchis șeful statului.

Doina Secrieru

Share