Igor Şeremet: „Sînt convins că atunci cînd Renato Usatîi se va întoarce acasă, ratingul Bălţiului va creşte pînă la 100%”

Igor Şeremet: „Sînt convins că atunci cînd Renato Usatîi se va întoarce acasă, ratingul Bălţiului va creşte pînă la 100%”

O diploma de onoare şi un premiu au fost înmînate Primăriei municipiului Bălţi şi oraşului care a ocupat primul loc în Moldova în topul celor mai transparente în activitatea publică locală. Decernarea a avut loc la Chişinău, în cadrul unei conferinţe organizate de institutul IDIS-Viitorul şi Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia INEKO (Slovacia), care în decursul a jumătate de an au desfăşurat o cercetare cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova şi Programului de Asistență Slovacă Oficială pentru Dezvoltare (SlovakAid). La conferinţă, Bălţiul a fost reprezentat de viceprimarul municipiului Igor Şeremet, potrivit ru1.md

Rezultatul fără precedent de înalt, care l-a demonstrat Bălţiul, a devenit posibil graţie unei noi abordări progresiste faţă de puterea locală, care a fost implementat de primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, cu accentele puse corect şi un control riguros al implementării deciziilor, a declarat Igor Şeremet după încheierea ceremoniei de decernare.

„La conferinţă a fost atrasă atenţia că mulţi politicieni care merg în alegeri, propun una, iar ulterior nu se ţin de cuvînt. La Bălţi este o situaţie absolut diferită. Din cîte vă amintiţi, în 2015, atunci cînd a mers la alegeri în calitate de candidat la funcţia de primar, Renato Usatîi a stabilit clar în calitate de primă sarcină ca primăria Bălţi să devină cea mai transparentă în Republica Moldova. După aproape doi ani de muncă asiduă, aşa şi s-a întîmplat”, a spus Şeremet.

În timpul discuţiilor, participanţii la conferinţă şi-au exprimat opinia că succesul acţiunilor puterii locale sînt determinate de personalitatea conducătorului unităţii administrative, dar şi posibilitatea sa de a acţiona eficient şi decisiv.

„Au fost expimate astăzi şi opinii precum că progresul se datorează, în mare parte, conducătorului oraşului”, a spus viceprimarul de Bălţi, menţionînd că, după ce conducerea Bălţiului a fost preluată de Renato Usatîi, componenţa personalului administraţiei locale nu s-a schimbat în mare parte, în schimb activitatea a fost organizată total diferit. „Vedeţi ce rezultate au fost fixate după venirea lui Renato Usatîi la funcţia de primar al oraşului. Timp de un an, Bălţiul s-a ridicat de la clasa „C-”, pînă la clasa „A+”. Aici este rolul cheie al conducătorului oraşului care pune corect accentele şi, cel mai important, ţine minte de obligaţiunile pe care şi le-a asumat în faţa alegătorilor în timpul campaniei electorale”.

„Acum Bălţiul are nota „A+”, cu 83,5%. Sînt convins că vom avea 100% atunci cînd Renato Usatîi se va întoarce acasă”, a spus Igor Şeremet.

Amintim că, acumulînd 83,5 puncte din 100 posibile, Bălţiul a ajuns unicul oraş din ţară care a fost calificat cu categoria „A+”, conform criteriilor internaţionale. Cel mai apropiat concurent, cu ratingul „B-”, este oraşul Cahul, care a acumulat 56 de puncte. Pe locul trei se află Cimişlia, cu ratingul „C” şi 49 puncte.

După cum au subliniat experţii, la Bălţi a fost fixat cel mai esenţial progres privind creşterea transparenţei în activitatea administraţiei publice locale, comparativ cu anii precedenţi. Conform raportului, situaţia s-a schimbat cardinal în 2015, odată cu alegerea lui Renato Usatîi în calitate de primar de Bălţi: în timpul activităţii sale, municipiul s-a ridicat în ratingul transparenţei de pe locul 7 pe prima poziţie.

Anterior, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a numit calificarea pe prima poziţie în topul transparenţei autorităţilor publice locale, drept „o victorie foarte importantă”. „În baza exemplului din Bălţi, am demonstrat întregii ţări că se poate de mişcat lucrurile înainte”, a declarat Usatîi în iunie 2017, atunci cînd au fost făcute publice totalurile cercetării. El a subliniat că meritul „tuturor angajaţilor primăriei, întreprinderilor municipale, angajaţilor simpli” este în ceea că „sîntem un etalon, exemplu pentru orăşeni şi alte oraşe”.

În cadrul proiectului IDIS-Viitorul şi partenerilor externi ai instituţiei care a fost realizat în 2016-2017, au fost cercetate 60 de unităţi teritorial-administrative din Moldova (40 de oraşe şi 20 cele mai mari sate) adică practic toate localităţile importante ale ţării.

   

Share