Înregistrarea prealabilă pentru cetățenii cu drept de vot de peste hotare sau stânga Nistrului este permanentă. CEC oferă detalii!

Înregistrarea prealabilă pentru cetățenii cu drept de vot de peste hotare sau stânga Nistrului este permanentă. CEC oferă detalii!

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că procedura de înregistrare prealabilă este una permanentă și cetățenii cu drept de vot Republicii Moldova, care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, se pot înregistra pentru următoarele alegerile naționale sau pot face modificări în datele prezentate anterior, transmite OFICIAL.

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.

Astfel, alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Astfel, aceștia sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

CEC va asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă cu respectarea prevederilor Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. În acest fel, informațiile despre cetățenii înregistrați nu vor fi transmise altor autorități și nici nu vor fi publicate sau utilizate într-un alt scop. Acestea vor fi utilizate doar pentru a verifica autenticitatea informației despre alegător.

De menționat că, înregistrarea prealabilă are un caracter informativ și nu impune alegătorilor anumite obligațiuni.

Pentru mai multe informații puteți consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, accesând următorul link: http://bit.ly/2wVK0ZY.

Cristina Pendea

Share