Democrații cer Premierului să anuleze hotărârea privind prelungirea mandatului Liliei Iaconi

Democrații cer Premierului să anuleze hotărârea privind prelungirea mandatului Liliei Iaconi

Pavel Filip, președintele Partidului Democrat din Moldova, i-a scris Premierului Ciocoi o scrisoare în care îi atrage atenția asupra unei neclarități, informează OFICIAL.

Democratul a precizat următoarele:

„1. La sfârșitul anului trecut Executivul a aprobat demisia Secretarului General al Guvernului. Liliana Iaconi urma să plece din Guvern la 1 februarie.

2. Acum câteva zile, cabinetul de miniștri, aflat în demisie, și-a schimbat decizia și i-a permis dnei Iaconi să activeze în Guvern până la sfârșitul lui martie. Astfel, ia naștere o nouă relație de muncă între dna Iaconi și Guvern, prin prelungirea ”mandatului” acesteia cu încă 2 luni, după deja agreata demisie, care urma să fie la 1 februarie. Asta deși, potrivit legii, ”Guvernul a cărui mandat a încetat nu este în drept să numească, să propună pentru numire sau să elibereze din funcții de demnitate publică”.

3. Decizia Executivului vine în contextul în care în ultima perioadă avem tot mai multe cazuri de presiuni și intimidări politice din partea reprezentanților Guvernului în teritoriu, subordonați direct Secretarului General al Guvernului. Considerăm lipsa de reacție a dnei Iaconi drept o abordare cel puțin părtinitoare politic, dacă nu chiar drept stimulare a persecuțiilor politice.

4. Solicităm anularea deciziei prin care mandatul SG al Guvernului a fost prelungit pentru încă 2 luni. Credem că este corect ca dna Secretar să părăsească Guvernul la 1 februarie, așa cum a stabilit guvernul plenipotențiar”.

Cristina Gurez

Share