Andrei Năstase: Astăzi e o zi istorică plină de semnificație, de regrete, de suferință, de amintiri îndurerate, dar și de mândrie nedisimulată

Andrei Năstase: Astăzi e o zi istorică plină de semnificație, de regrete, de suferință, de amintiri îndurerate, dar și de mândrie nedisimulată

„Astăzi e o zi istorică plină de semnificație, de regrete, de suferință, de amintiri îndurerate, dar și de mândrie nedisimulată pentru cei care printr-un sacrificiu greu de imaginat, au demonstrat lumii întregi că avem demnitate, curaj și dragoste de țară nemăsurată. Războiul de pe Nistru a fost un război nedrept, în care o mână de eroi au ținut piept unei armate feroce de ocupație, trimisă în Republica Moldova pentru a strangula aspirația noastră de independență și suveranitate”. Declarația a fost făcută de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, mulți dintre bărbații cei mai buni ai neamului nostru au căzut pe câmpul de luptă, alții s-au întors acasă plini de sechele care dor și astăzi…

„Recunoștința noastră pentru jertfa lor sfântă nu are margini și ar trebui să fie prima lecție de patriotism în cadrul procesului educațional: niciodată, dar niciodată să nu ne uităm eroii!

Veteranii războiului de pe Nistru ar trebui să se bucure astăzi de toate privilegiile pe care le poate oferi statul și, cel puțin, să aibă posibilitatea să ducă un trai decent și liniștit. Realitatea, însă, este alta. Platforma DA este singura formațiune politică care apără consecvent drepturile veteranilor războiului pentru independență și o spun cu regret profund, mai ales după ce guvernarea lui Dodon și-a arătat fața hidoasă în cadrul protestelor veteranilor, nesocotind orice bun simț, călcând în picioare demnitatea noastră națională. Îndemn toate partidele politice să urmeze exemplul nostru și să pună umărul la soluționarea problemelor cu care se confruntă zi de zi veteranii războiului de pe Nistru. E nevoie să le oferim un sprijin real prin majorarea indemnizațiilor, care deși, prin efortul deputaților Platformei DA, au fost suplimentate, nu acoperă de departe necesitățile lor vitale. E nevoie să le oferim garanții sociale reale, să adoptăm legi echitabile pentru toate categoriile de veterani, să creăm un Departament al Veteranilor așa cum l-a conceput Platforma DA: o structură ce ar elabora și ar asigura implementarea politicilor de resort în colaborare cu asociațiile obștești ale veteranilor, astfel încât orice problemă enunțată de veterani să fie soluționată rapid și fără prejudicii de orice gen.

Stimați veterani ai războiului de pe Nistru, mă înclin în fața voastră și îmi exprim recunoștința enormă pentru sacrificiul vostru. Sunt onorat de faptul că mulți dintre voi sunteți parte a echipei noastre, a familiei noastre politice – Platforma Demnitate și Adevăr”, a declarat Năstase.

Din păcate – a spus politicianul – și astăzi continuă abuzurile regimului de la Tiraspol și lupta pentru independența statului nostru s-a mutat pe alte baricade, dar nu s-a încheiat. „Știu că asta vă doare cel mai mult și vă promit în numele tuturor colegilor mei că noi nu vom ceda și vom continua prin toate metodele legale să construim acel stat la care ați visat de atunci, din 2 martie 1992 – statul de drept Republica Moldova, țara în care să vrei să trăiești”, a conchis liderul Platformei DA.

Cristina Gurez

Share