Alexandru Bordea: Anul 2021 va fi etapa de decolare, într-un nou zbor, pe o nouă rută, cu piloți instruiți în noile condiții și pasageri gata de provocările acestei curse

Alexandru Bordea: Anul 2021 va fi etapa de decolare, într-un nou zbor, pe o nouă rută, cu piloți instruiți în noile condiții și pasageri gata de provocările acestei curse

Interviu cu Alexandru Bordea, business trainer, fondator al Bridge, Evenda, co-fondator al AngryBusiness, pentru Almanah Politic

Cum ați caracteriza anul 2020 pentru Republica Moldova?

Anul 2020 a fost cea mai mare provocare din ultimii 10 ani pentru toată lumea. Antreprenorii au înțeles cât de neadaptați erau la comunicarea și vânzările în online sau munca la distanță. Angajații au simțit din nou faptul că nu sunt atât de necesari și de neînlocuit, cum părea în ultimii ani. Statul, cu toate instituțiile și experiența unor crize trecute prin anii 90’ și 2010, a avut o provocare absolut imprevizibilă. Pentru că nici într-un manual de economie, acolo unde se descriu principiile unei crize economice, nu era specificat ce faci în condiții de izolare totală.

Deci, anul 2020 l-aș numi anul RENAȘTERII, oricât de straniu asta nu ar părea, luând în calcul toate pierderile de vieți omenești.

Cum a fost 2020 pentru Dvs., personal?

Greu, luând în calcul cele expuse mai sus și faptul că multe deprinderi, printre care călătoriile, evenimentele și întâlnirile în locuri publice cu prietenii au fost limitate. Dar ne-am învățat să prețuim mai mult ceea ce părea deja o normalitate, de la îmbrățișări și comunicare până la colțuri de țară pe care nu le-am descoperit în zeci de ani. Pe lângă toate astea, a fost un an destul de productiv și cu multe provocări în domeniul antreprenoriatului. Probabil, nu doar noi, cei care dezvoltăm afaceri, dar toată lumea, indiferent de activitate, a înțeles că o astfel de criză scoate în lumină oamenii cu adevărat buni în ceea ce fac, puterea și voința lor de a-și modela traiectoria și scopul în condiții deloc simple.

Care e cea mai mare realizare a Dvs. din anul 2020 cu care vă mândriți?

Mândru sunt de faptul că am reușit să migrăm cu instruirile în format online și am ajuns la capacitatea de a face aceste cursuri cu peste 1.000 de persoane în acest an, participanți din toate colțurile lumii. De asemenea, am înțeles cât de multe întâlniri de afaceri și consultații pot fi făcute în același online, economisind sute de ore de drum și oficialități. Cred că mulți dintre noi au înțeles despre adevărata valoare a timpului.

Dar nereușite sau regrete aveți? Care anume?

Regretele sunt legate de faptul că nu am reușit să convingem suficient de mulți antreprenori din primele luni ale anului despre necesitatea de a trece cu afacerile pe platformele online. Ce ține de angajați, regret că nu am reușit să îi convingem că nu merită să aștepte îmbunătățirea situației atât de repede pe cât își doreau. Instruire, adaptare, dezvoltare personală și acțiune – de asta au avut mare nevoie în acest an și vor avea, bineînțeles.

Ce așteptări aveți de la anul 2021?

Anul 2021 va fi etapa de decolare, într-un nou zbor, pe o nouă rută, cu piloți instruiți în noile condiții și pasageri gata de provocările acestei curse. Toată lumea a înțeles ce are de făcut și cum trebuie să se comporte. A rămas doar să implementăm cunoștințele și să obținem rezultatele așteptate. Pentru multă lume acesta va fi anul în care își vor dori recuperarea celor ratate în 2020, ceea ce le și doresc din suflet. Iar noi le suntem la dispoziție pentru a-i ajuta.

Share