Putin a administrat vaccinul anti – Coronavirus în spatele ușilor închise

Putin a administrat vaccinul anti – Coronavirus în spatele ușilor închise

Neobișnuit pentru un lider care frecvent pozează pentru camere, nu au fost puse la dispoziție imediat imagini video sau imagini ale procesului de vaccinare a președintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit Kremlinului, Președintele rus Vladimir Putin marți a administrat vaccinul Covid-19, fără agitație sau fanfară, la mai bine de trei luni de la calificarea acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Putin a fost vaccinat împotriva coronavirusului. (El) se simte bine. Mâine are o zi încărcată de lucru”.

Nu au fost îndată difuzate înregistrări video sau imagini ale procesului de vaccinare. Anterior, Kremlinul a declarat că vaccinarea liderului rus nu va fi un eveniment public, ceea ce este neobișnuit pentru un lider care pozează frecvent pentru camere – uneori chiar fără sens.

În cursul zilei de marți, Peskov a declarat cauza pentru care vaccinarea nu a fost difuzată pe ecrane a fost din motiv că lui Putin „nu-i place” sa fie vaccinat sub supravegherea camerelor, înainte de a adăuga: „Va trebui să ne credeți pe cuvânt”.

Întrebat de ce liderul rus nu intenționează să-și arate procesul de vaccinare pentru publicitate, Peskov a declarat că Putin face multe pentru a promova vaccinarea, adăugând: „Președintele dedică o parte destul de semnificativă a timpului său de lucru evenimentelor, discuțiilor, întâlnirilor legate de vaccinare, producției de vaccinuri și așa mai departe”.

„În ceea ce privește vaccinarea sub camerele de luat vedere, el nu a fost niciodată un susținător al acesteia, nu îi place”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat de asemenea că tipul de vaccin utilizat nu va fi dezvăluit, dar a spus că acesta va fi unul dintre cele trei vaccinuri rusești care au fost aprobate: Sputnik V, EpiVacCorona sau CoviVac.

„În mod deliberat nu spunem ce fel de vaccin își v-a administra președintele”, menționând în același timp că „toate cele trei vaccinuri rusești sunt absolut fiabile și eficiente”, a declarat Peskov.

Marți, site-urile de socializare au fost pline de bârfe cum ar fi că liderul rus s-ar putea să nu fie vaccinat, sau că acesta este speriat de ace, sau chiar că își ascunde un nou tatuaj.

Însă în spatele glumei se află o exasperare în rândul unor oficiali că cea mai proeminentă figură a Rusiei – după care mulți se ghidează – aceștia nu ezitau să obțină o injecție, în ciuda faptului că liderul a beneficiat de vaccin la sfârșitul lunii decembrie.

Acum, se pare că Putin are ocazia de a-i încuraja pe rușii ezitanți să fie vaccinați.

Un sondaj de opinie recent realizat de Centrul Levada – o organizație independentă, nonguvernamentală și cercetare sociologică – sugerează că doar aproximativ 30% din populația țării este de acord cu vaccinarea.

Astfel de rate ridicate de ezitare a vaccinului au fost provocate de neîncredere rușilor față de sistemul lor medical.

Există, de asemenea, mari suspiciuni în țară cu privire la eficacitatea celor trei vaccinuri locale, dintre care unul este – Sputnik V – a fost dezvoltat la o viteză amețitoare.

În august, Sputnik V a devenit primul vaccin Covid-19 aprobat oriunde în lume.

Această încercare de a câștiga cursa vaccinului global a stârnit însă o îngrijorare profundă cu privire la faptul că rușii au ocolit dezvoltarea vaccinului, în ciuda rezultatelor studiilor revizuite de colegi, care au demonstrat acum că Sputnik V este sigur și eficient.

În luna februarie, s-a constatat că studiul a fost 91.6% eficient împotriva bolii simptomatice Covid-19 și 100% eficient împotriva bolii severe și moderate, într-o analiză intermediară a rezultatelor studiului din faza 3 al vaccinului, publicate în „The Lancet”.

Cu toate acestea, potrivit ultimelor cifre oficiale, numărul de ruși vaccinați până în prezent rămâne nedepășit, mai puțin de 7 milioane au avut cel puțin un vaccin dintr-o populație de aproape 146 milioane.

Totuși, nu este la fel în America Latină, unde Sputnik V a cunoscut o popularitate în creștere în întreaga regiune, deoarece tot mai multe țări oferă livrări și oferte pentru achiziționarea vaccinului Covid-19.

Cel puțin nouă țări din America Latină au aprobat până în prezent utilizarea vaccinului Sputnik V- Argentina, Bolivia, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexic, Nicaragua, Paraguay și Venezuela-de asemenea distribuirea vaccinului a început, în Argentina, Bolivia, Mexic, Nicaragua, Paraguay și Venezuela.

La nivel global, vaccinul a fost aprobat în cel puțin 56 de țări, inclusiv în țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Ungaria și Slovacia, potrivit Fondului de investiții directe al Rusiei (RDIF), care a finanțat producția de vaccinuri și este responsabil pentru vânzarea acestuia la nivel global.

Sursa: edition.cnn.com
Traducere – Angela Tanas

Share