De ce al patrulea val de COVID-19 poate fi diferit față de cele anterioare?

De ce al patrulea val de COVID-19 poate fi diferit față de cele anterioare?

Dacă mai mulți oameni sunt vaccinați, al patrulea val de COVID-19 poate fi diferit.

Pe măsură ce cazurile de coronavirus și spitalizările cresc în toată țara, oficialii din domeniul sănătății continuă să solicite prudență, avertizând că, în ciuda accelerării ritmului vaccinărilor, națiunea s-ar putea confrunta cu al patrulea val de infecții cu COVID-19.

Cu 71,8% dintre americanii cu vârsta de 65 de ani și peste, inoculați cu cel puțin o doză de vaccin coronavirus, un al patrulea val ar putea arăta diferit de cel anterior, caracterizat prin mai puține spitalizări și decese, potrivit experților.

„Trebuie să începem să ne regândim la modul în care datele de COVID sunt interpretate”, a spus dr. John Brownstein, director de inovare la Boston Children’s Hospital și colaborator la ABC News. „Odată cu diseminarea rapida a vaccinurilor, cresterea cazurilor in randul populatiilor sanatoase nu se va duce neaparat la spitalizari si decese, asa cum s-a vazut anterior in timpul pandemiei.”

La un briefing de la Casa Albă, la începutul acestei săptămâni, dr. Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a declarat că este îngrijorată că SUA ar putea vedea „o altă creștere care poate fi evitată” în cazurile de COVID-19 dacă măsurile de atenuare nu sunt respectate, cum ar fi testarea, purtarea măștii, distanțarea socială, spălarea mâinilor și evitarea mulțimilor.

Sâmbătă, dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase, a declarat pentru „Good Morning America” de la ABC News că este „foarte îngrijorat” și că „s-ar putea să vedem o reapariție a cazurilor”.

Media zilnică a cazurilor din SUA continuă să crească. După două luni de scăderi constante, în ultima săptămână media cazurilor naționale a crescut cu 12,5%, ajungând acum la puțin peste 60 de mii de cazuri pe zi, asemănător cu numărul cazurilor experimentate în timpul creșterii de vară.

„Vedem cazuri în creștere în mai multe locații din întreaga lume, inclusiv în unele state americane, astfel încât un al patrulea val pare posibil”, a declarat Rachel Baker, epidemiolog la Universitatea Princeton, pentru ABC News.

În primul val, SUA a înregistrat o creștere rapidă a cazurilor și deceselor, concentrate în nord-est și, mai precis, în New York. În timpul verii, țara a trecut printr-un al doilea val, cu un aflux de cazuri, spitalizări și decese care s-au răspândit în întreaga țară. La începutul toamnei, ratele COVID-19 din țară au scăzut ulterior, urmând să fie afectate de un al treilea val la sfârșitul toamnei și începutul lunilor de iarnă, cu o creștere fără precedent de cazuri, spitalizări și decese.

Potrivit datelor analizei ABC colectate de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, cel puțin 22 de state au văzut că media cazurilor lor de șapte zile a crescut cu cel puțin 10% în ultima săptămână. Numărul de pacienți spitalizați pare să fi încetat, se află la un nivel de aproximativ 33 de mii, după ce a căzut cu peste 70% de la începutul lunii ianuarie.

În timp ce rezultatul testului pozitiv la nivel național continuă să crească, testarea scade. Numărul mediu de teste a scăzut cu 12,2% la nivel național, în timp ce pozitivitatea medie a testului a crescut de la 4,2% la 4,8%.

Cu cât mai puține teste, cu atât sunt identificate mai puține cazuri, lăsând posibilitatea ca statele să nu aibă o răspândire comunitară potențială.

„Sunt îngrijorat de faptul că plătim, deoarece pierdem teren împotriva variantelor emergente și sporim transmisia prin redeschiderea și relaxarea măsurilor de atenuare, cum ar fi restricțiile asupra activităților interioare”, Neil J. Sehgal, profesor asistent de politici și management al sănătății la Universitatea din Maryland School de sănătate publică, a declarat pentru ABC News.

De ce crește numărul de cazuri a americanilor care sau vaccinat?

Odată cu vaccinarea mai multor vârstnici, mulți oficiali din domeniul sănătății din toată țara citează infecții în creștere în rândul tinerilor, ca fiind probabil factorul crescător al ratelor de cazuri.

În Massachusetts, unde cazurile au crescut constant, rezidenții cu vârsta peste 29 de ani reprezintă mai mult de 45% din testele pozitive ale statului COVID-19 în ultimele două săptămâni.

La începutul acestei săptămâni, comisarul pentru sănătate publică din Chicago, Dr. Allison Arwady, a avertizat, că rata crescută de pozitivitate a testelor din oraș este sporită de creșterea cazurilor în rândul adulților mai tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

„Sunt îngrijorat și sper că toată lumea este îngrijorată când se uită la aceste date”, a spus Arwady.

Și în Michigan, copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani au acum cea mai mare rată de cazuri COVID-19, care „crește mai repede decât cea a altor grupe de vârstă”, a declarat dr. Sarah Lyon-Callo, directorul Biroului de Epidemiologie și Sănătate a Populației MDHHS.

Academia Americană de Pediatrie și Asociația Spitalelor pentru Copii au raportat săptămâna aceasta că, după o scădere constantă a incidenței copiilor în ultimele două luni, s-a înregistrat o ușoară creștere a cazurilor săptămâna trecută.

Deși încă nu este clar ce ar putea fi în spatele acestor numere în creștere, experții sugerează că ar putea fi legată de apariția unor tulpini de coronavirus mai contagioase.

„Din ce în ce mai mult, statele văd o proporție tot mai mare din cazurile cu COVID-19 atribuite variantelor”, a spus Walensky luni.

Deși SUA încă secvențează foarte puține cazuri de COVID-19, peste 8.300 de cazuri ale variantei B.1.1.7, detectate pentru prima dată în Marea Britanie, se găsesc acum în toate cele 50 de state.

Experții în sănătate din Michigan au corelat, de asemenea, cifrele în creștere ale statului de aceste opțiuni. Potrivit CDC, Michigan ocupă în prezent locul al doilea în țară pentru cele mai raportate cazuri ale variantei B.1.1.7, cu mai puțin de o mie de cazuri confirmate.

Chiar și cu creșterea numărului de cazuri, zeci de state s-au mutat pentru a redeschide, guvernanții relaxând restricțiile pentru multe companii, cum ar fi restaurantele și sălile de sport.

Călătoriile aeriene au atins, de asemenea, niveluri pre-pandemice și, cu milioane de tineri americani care călătoresc în vacanța de primăvară, există îngrijorări că virusul s-ar putea răspândi mai mult și ar putea fi adus în alte state atunci când călătorii se întorc acasă.

Cu toate acestea, experții spun că la dozajul multor dintre cei mai expuși riscului americanilor, acest val potențial poate să nu fie la fel de letal sau semnificativ ca și cele anterioare.

„Cu o mare parte din persoanele vulnerabile vaccinate acum, cel de-al patrulea val de cazuri nu poate ajunge la un al patrulea val de decese”, a spus Baker.

Chiar dacă un al patrulea val este „probabil”, a spus Sehgal, „nu cred că va fi aproape de amploarea valului pe care am văzut-o după sărbătorile de iarnă și, nici la fel de mortal”.

Extinderea vaccinării va juca un rol important în controlul celui de-al patrulea val

Extinderea vaccinărilor va juca un rol cheie în controlul potențial al celui de-al patrulea val, spun experții.

Potrivit CDC, începând de sâmbătă, 27,6% din totalul populației SUA a primit cel puțin o doză de vaccin coronavirus, iar 15,1% din populație este complet vaccinată.

Patruzeci și șapte de state și Washington, D.C., au extins deja eligibilitatea la vaccin pentru toți rezidenții cu vârsta peste 16 ani sau au anunțat planurile, de a face acest lucru în următoarele săptămâni – la termenul limită de 1 mai, stabilit de președintele Joe Biden.

„Sunt încurajat de rata vaccinării – chiar și în cele mai optimiste momente, nu mă așteptam să primim în medie aproape 2,5 milioane de doze pe zi și protejarea celor mai vulnerabili înseamnă că mai puține cazuri noi vor duce la spitalizare și decese, în comparație cu creșterile anterioare „, a spus Sehgal.

Cu toate acestea, Brownstein și Sehgal au remarcat că există încă o parte vulnerabilă a populației care așteaptă vaccinarea. Nu toți vârstnicii au fost vaccinați și există americani cu afecțiuni de sănătate preexistente, care sunt expuși riscului de boli severe, dar care nu sunt încă eligibili pentru vaccin.

„Avem în continuare populații vulnerabile din toate categoriile de vârstă care nu au fost încă vaccinate. Deși această creștere nu poate fi la aceeași scară, creșterea a B.1.1.7 și redeschiderea rapidă, vom contribui la prevenirea spitalizărilor și a deceselor ”, a spus Braunstein.

Deși bolile severe și decesele cauzate de COVID-19 rămân mai puțin frecvente în rândul tinerilor, cu siguranță nu sunt imuni de daunele pe care virusul o poate lua asupra corpului lor.

„Mergând la spital nu este singurul rezultat COVID de care îmi fac griji – tinerii pot avea consecințe grave din cauza infecției cu SARS-CoV-2, cum ar fi„ COVID-ul lung ”despre care probabil ați citit”, a menționat Sehgal, adăugând că va fi nervos până la extinderea eligibilității vaccinului.

În timp ce aceste vaccinuri oferă protecție împotriva noilor variante, „pentru cei nevaccinați acest lucru poate reprezenta un risc mai mare. De nenumărate ori, constatăm că riscul unor viitoare focare este cu adevărat legat de forța măsurilor de control pe care le avem în aplicare. În regiunile SUA cu o acoperire vaccinală mai redusă, retragerea prea rapidă de la măsurile de distanțare socială va crește probabilitatea unui al patrulea val”, a spus Baker.

sursa: abcnews.go.com
Traducere – Cristina Grițineac

Share