Politolog: Premierul Chicu trebuie să-și exprime în orele următoare scuze publice pentru declarațiile insultătoare

Politolog: Premierul Chicu trebuie să-și exprime în orele următoare scuze publice pentru declarațiile insultătoare

Politologul Dionis Cenușă susține că autoritățile de la Chișinău sunt extrem de sensibile la criticile legate de calitatea actului guvernării lor. „Orice critică venită din exterior este tratată ca un atac personal, iar războiul declarațiilor se încinge cât ai clipi din ochi. Acest lucru denotă foarte multă neîncredere, și, totodată, foarte puțin sprijin politic pe intern și extern”, mai declară politologul.

În același timp, Cenușă declară că declarațiile eurodeputatului Siegfried Mureșan au fost tranșante, dar aceste declarații sunt politice și în niciun caz nu reprezintă nici poziția oficială a UE și nici cea a României. Premierul moldovean Ion Chicu a demonstrat incapacitate de a-și controla emoțiile și a răbufnit într-un mesaj descalificant pentru un premier de țară”, a precizat Cenușă.

„Reacția MAE-ului României era așteptată și corespunde nevoii de a apăra demnitatea și imaginea statului român. Cât de mult nu și-ar fi dorit premierul Chicu să obiecteze împotriva declarațiilor politice ale eurodeputatului Mureșan, acesta niciodată nu trebuia să extrapoleze nemulțumirea către România, afilierea la identitatea română sau anumitei populații de pe teritoriul României. Premierul Chicu trebuie să-și exprime în orele următoare scuze publice pentru declarațiile insultătoare, care implică statul român. De asemenea, guvernanții de la Chișinău trebuie să se autodisciplineze și să se cenzureze reacțiile emotive. Dânșii nu pot gândi și vorbi din nume propriu, atât timp cât se află la cârma țării. Prevalează interesele naționale, care printre multe altele includ relațiile prietenoase cu țările vecine și altele, mai ales cu cei cu care împărtășim aceeași limbă și istorie”, a mai comunicat politologul.

„Nu în ultimul rând, chiar și acele declarații politice, făcute de Siegfried Mureșan nu trebuiau să destabilizeze emoțional pe premierul moldovean. Vorbim despre o opinie personală, care își are tot dreptul la existență. Reacția părții moldovenești trebuie să fie tăcerea și demonstrarea prin fapte a reformelor în acțiune. Atacurile personale și referința la naționalitate sunt nedemne și discreditează toată țara, nu doar Guvernul. România este un partener strategic și un ajutor imens pentru Moldova. Chiar în aceste ore sunt medici români care tratează populație infectată cu Covid-19 la Chișinău. Premierul Chicu își distruge cu propriile mâini și cuvinte cariera politică. Dar dacă vrea să o facă atunci în niciun caz în calitate de premier. Scuzele publice sunt prim mic pas. Trebuie adresat statul și cetățenii români, dar și eurodeputații români din Parlamentul European. Guvernarea înseamnă controlul emoțiilor distructive nu căderea în dominația lor. Gestionarea situației de criză necesită prietenii durabile cu partenerii externi mai mult ca niciodată, nu invers”, a conchis politologul.

De menționat că, anterior, europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat Guvernul Chicu spunând că întârzie cu implementarea reformelor, iar unicul guvern care a făcut față în Republica Moldova a fost cel condus de Maia Sandu. La rândul său, Chicu a venit cu o reacție: „Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Chicu, pe Facebook.

Mihaela Rotari

Share