Ce scenariu favorabil ar fi pe moment pentru situația din țară? Un analist comunică!

Ce scenariu favorabil ar fi pe moment pentru situația din țară? Un analist comunică!

Analistul occidental Vladimir Socor, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a răspuns la întrebarea „Ce scenariu favorabil ar fi pe moment pentru situația din țară?”, informează OFICIAL. 

„Scenariul cel mai favorabil pentru Republica Moldova, dar, din păcate, și puțin probabil este scenariul reconstituirii alianței între partidele Blocului ACUM și PSRM, și președintele Dodon, alianță care a existat în perioada iunie-noiembrie 2019”, a răspuns Socor.

În acealași timp, analistul a mai adăugat: „Exclus nu e, dar este foarte puțin probabil. Totuși suntem obligați să ne gândim care ar fi interesul statului și interesul populației Republicii Moldova – ar fi o guvernare cât mai larg reprezentativă. Spectrul politic din Republica Moldova este atât de fragmentat, încât nicio guvernare de partid nu poate fi reprezentativă, prin definiție, iar guvernări nereprezentative conduc la ceea ce noi mereu deplângem ca fiind polarizarea societății, învrăjbirea societății. Guvernarea din perioada iunie-noiembrie 2019 a fost cea mai larg reprezentativă și a avut, printre altele, meritul că a reincorporat în sistemul politic acea foarte mare parte a alegătorilor, probabil 40 la sută din alegători, care fuseseră în mod artificial excluși din sistemul politic după anul 2009-2010. Ei s-au găsit din nou reprezentați în sistemul politic. Căderea acestei alianțe în noiembrie 2019 nu a fost necesară, a fost o cădere evitabilă, ambele…”, a conchis Socor.

Mihaela Rotari

Share