Analist: Blocajul în care s-a pomenit R. Moldova poate fi rezolvat prin…

Analist: Blocajul în care s-a pomenit R. Moldova poate fi rezolvat prin…

Analistul occidental Vladimir Socor spune că blocajul în care s-a pomenit R. Moldova poate fi rezolvat prin instituirea unui sistem prezidențial.

„Moldova are nevoie de un sistem prezidențial. R. Moldova nu a avut până în prezent o personalitate suficient de talentată, suficient de integră și suficient de motivată pentru rolul de lider național. Cetățenii de mult timp își doresc un lider național, o personalitate potrivită pentru acest rol până acum nu a apărut. A apărut, în fine, Maia Sandu. Maia Sandu trebuie să devină lider național”, a declarat Socor pentru Europa Liberă.

La întrebarea dacă până în iunie va deveni limpede situația, Socor a răspuns: „Poate să devină limpede până în iunie, dacă nu se întâmplă lucruri cu totul neașteptate, dacă se întâmplă această procedură, atunci în iunie putem avea deznodământul respectiv. Dar aș vrea să repet ceea ce spuneam adineaori: soluția, de fapt, nu este în alegerea unui parlament cu același sistem. Soluția este în schimbarea sistemului, în instituirea unui sistem de guvernare prezidențial! Pentru a transfera puterile statului la președinție, în vederea elaborării strategiilor de dezvoltare a R. Moldova. În sistemul parlamentar este imposibil de a elabora strategii, pentru că guvernele cad o dată la câteva luni! Și e imposibil de recrutat personal calificat care să lucreze în guverne! Care expert respectabil va accepta să lucreze într-un guvern care va dura câteva luni sau un an? E imposibil așa ceva! Instituția prezidențială are capacitatea de a elabora strategii pe termen lung, de a recruta personal competent pentru a formula și a implementa aceste strategii și de a asigura continuitatea pe termen lung”.

Mihaela Rotari

Share