INI al IGP – la raport! Constatările pentru prima jumătate din an
Ministrul Afacerilor Interne a audiat raportul sumar de activitate al Inspectoratului Național de Investigații (INI) al IGP pentru 6 luni ale anului 2022, informează OFICIAL.
În această jumătate de an, Poliția a înregistrat și investigat peste 12 mii infracțiuni. În acest cuantum cantitativ enorm, INI are rolul cheie de a investiga infracțiunile complexe, grave, cu rezonanță. Astfel, din total, ofițerii INI și-au orientat activitatea la investigarea a 1886 de infracțiuni cu calificative – excepțional de grave, deosebit de grave și grave. În context, ofițerii de investigații au prezentat principalele reușite, pe care le remarcăm ca un rezultat bun al muncii lor migăloase, în amplul proces de combatere a criminalității, după cum urmează:
– Constatăm un coeficient de 100% al ratei de descoperire a infracțiunilor de viol, tâlhărie și omor. Din 114 de infracțiuni de viol, 65 de omoruri, 35 de tâlhării, în toate cazurile au fost identificați autorii și referiți justiției;
– Au fost efectuate 28 de analize financiare și verificate 146 de persoane implicate în spălarea de bani și finanțarea terorismului;
– Au fost pornite 463 de cauze penale pe infracțiuni legate de droguri;
– Au fost anihilate 231 de grupări infracționale formate din 2 sau mai multe persoane;
– Au fost documentați 141 de membri a 26 de grupări criminale organizate și 2 organizații mari criminale cu specializări cheie în contrabandă, trafic de droguri, trafic de persoane în scopuri de comercializare și exploatare sexuală, șantaj, furturi de proporții, escrocherii, delapidare de fonduri și trecere ilegală a frontierei;
– Au fost depistate și ridicate bunuri infracționale ca țigări, tutun pentru narghilea, accesorii auto, articole vestimentare și telefoane mobile în sumă de peste 400.000 MDL;
– În acest amplu proces de lucru operativ, ofițerii INI au examinat peste 14.000 de documente.
Aceste cifre reprezintă doar un sumar din multitudinea de realizări în activitatea specială de investigații și procesele anti-infracționale, pe care le operează INI.
Prin efortul echipelor specializate a ofițerilor de investigație, în pofida provocărilor de ordin geopolitic, constatăm stabilitatea coeficientului de securitate socială în țară. Acest fapt se datorează investigațiilor extinse nu doar pe crimele actuale, din 2022, dar și finalizarea proceselor de investigații pe infracțiuni istorice. Conform provocărilor contextuale, o atenție deosebită s-a dedicat analizei infracțiunilor efectuate prin intermediul tehnologiilor informaționale, precum traficul de droguri, furtul de identitate digitală, a banilor de pe card și abuz în mediul online.
În prezent, din cauza războiului din statul vecin, sistemul de securitate al Republicii Moldova este solicitat intens și se confruntă cu diverse provocări, unele spontane iar altele dirijate, exemplu fiind numărul sporit de alerte false despre amplasare de explozibil și bombe în obiecte cheie ale statului – o provocare relativ nouă în țara noastră, dar ce se regăsea în rapoartele de prognoză a analiticilor noștri de mai mult timp. Totuși, prin colaborare internațională cu Europol și a conlucrării bune dintre echipele de la INI și cele de la SIS, au fost obținute rezultate imediate. În intervalul a doar 24 de ore, gradul de descoperire a infracțiunilor cu alerte false a fost de peste 90%, autorii fiind în proces de referire justiției.
„Structura analitică este cheia succesului și o direcție de suport, pe care se bazează descoperirea infracțiunilor contemporane. Cooperați cu colegii din toate structurile și preluați mecanisme și abilitați. Noi depunem eforturi pentru a vă dota cu soft-uri, ca să fortificăm procesele de analiză a profilurilor și a schemelor criminale. Modul în care veți coopera pe domeniul de analiză va servi drept un indicator de apreciere a performanțelor dvs. de viitor”, a menționat Ana Revenco.
Pe bază de cooperare s-a reușit a prognoza, a preveni și chiar a face față creșterii cu o pătrime a infracțiunilor la hotar, a celor corelate importului de delincvență odată cu strămutările masive de cetățeni străini pe teritoriul țării noastre. Cooperarea cu serviciile atât naționale, cât și internaționale, este un coeficient-cheie al siguranței cetățeanului, pe care Republica Moldova și l-a asumat la obținerea statutului de țară candidat de aderare la UE. Aici, ministrul a subliniat necesitatea de a vorbi în aceeași limbă profesională, cea a experților ce luptă cu criminalitatea, deoarece specialiștii din cadrul subdiviziunilor MAI au cunoștințe și abilități pe care le pot împărtăși colegilor din țările Europene.
Operațiunile internaționale, în parteneriat cu reprezentanți ai țărilor precum România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Franța, Marea Britanie și în premieră Turcia, în care au participat ofițerii INI, fac Republica Moldova un partener de încredere pentru Uniunea Europeană, iar crearea Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor la Chișinău demonstrează această încredere. Hub-ul, în care ofițerii INI vor fi cu rol de lideri, va intensifica cooperarea locală și internațională întru securitatea cetățenilor atât din Republica Moldova, cât și ai întregii Europe.
Un alt subiect important, subliniat de ministru, a fost corelat integrității polițiștilor, scurgerilor de informație prin manipulare și a propagării dezinformării prin angajații Poliției. Aceasta a solicitat cu insistență ofițerilor să fie ei acel exemplu social și filtru al veridicității, pentru a nu participa involuntar, în calitate de pioni ai războiului informațional. Misiunea Poliției este de a proteja cetățenii, iar oamenii simt când un ofițer are încredere în sine sau este anxios și ușor manipulabil. Dacă se dă dovadă de corectitudine și se muncește în interesul securității statului, se reduc și zvonurile ce propagă anxietate în mediul social, iar societatea ne urmează în misiunile de prevenire și cooperează în cele de combatere a criminalității.
„Această perioadă dificilă a fost o testare pentru devotamentul vostru de ofițer și capacitățile de leadership ale conducătorilor de echipe. Precum sunteți cei mai specializați în investigarea crimelor mari, am și așteptări extinse de la voi. Faceți analize, prognozați, setați prioritățile în baza evoluției profilului infracțional și debarasați-vă de instrumentarul învechit, moștenit – crimele de tip nou necesită abordare nouă. Vreau să văd de la voi că aduceți coeficientul de securitate în comunitățile noastre la nivelul european. Oamenii au nevoie și au dreptul să fie în siguranță, iar aceasta e misiunea noastră comună la MAI. Sunt sigură că prin dedicația de echipă, putem modifica concepțiile clasice despre criminalitate în regiune. Prin munca voastră din frontul invizibil, Moldova este acea țară sigură, unde lumea trăiește și vine fără frică. Vă mulțumesc pentru serviciu, domnilor conducători, lideri de echipe și ofițeri dedicați luptei cu criminalitatea”, a conchis ministrul la final de ședință.