Declarație: „Ca să fie clar, Unirea este mai realistă decât aderarea la UE”
Candidatul la alegerile parlamentare din 20 octombrie, Vasile Calmațui, este de părere că „în ultimul timp stataliștii afirmă că Unirea ar fi imposibilă pentru că nu există măcar un „program de Unire””, informează OFICIAL.
Prin urmare, Calmațui susține: „Ce e Unirea? Unirea este un act politic a două state suverane (România și RMoldova), în totală conformitate cu dreptul internațional, cu Actul final de la Helsinki, în limitele frontierelor recunoscute internațional (în privința problemei transnistrene și implicațiile internaționale link în comentarii). Actul Unirii va fi ratificat prin decizia parlamentelor și/sau referendumuri. Pentru România este clar: este voință populară pentru Unire (75% pentru) dar și voință politică (declarația parlamentului din 27 martie 2018 votată de toate partidele parlamentare). În RMoldova nu este voință politică, sînt maxim 10 deputați unioniști din 101. Nu există nici voință populară”, susține politicianul.
„Și aici putem vedea diferența între Unire și aderarea la UE. Chiar dacă toată populația ar fi pro-europeană, RMoldova NU va putea adera pentru că UE nu dorește/poate să ne primească în viitorii 15-25 de ani. România dorește Unirea. Și avem un exemplu – Germania de Est prin unire a ajuns în UE în 1990. Prin aderare ajungea probabil în 2004, ca Polonia. Cine are 14 ani de pierdut din viață? Pentru ca stataliștii să aibă un stat pe care să-l „mulgă” în continuare? Dacă privim „Barometrul Opiniei Publice BOP” din mai 2018 la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la Unirea RMoldova cu România, ați vota pentru sau împotrivă?” avem 24% răspunsuri pro-Unire (57% contra). În BOP avem și 46% pentru aderarea la UE (34% pentru Uniunea Vamală). Oricum nu am „învîrti” cifrele, orice deducții nu am face, unioniștii sînt majoritari printre persoanele cu viziuni pro-europene. Eu cred că este o concluzie importantă. După mai 2018 întrebarea despre Unire nu mai este inclusă în BOP (făcut de IPP-ul lui Barbăroșie, Nantoi, Boțan). Avem 20-30% din populație pentru Unire. Nu este puțin dacă ne gîndim că: stataliștii au deținut tot timpul puterea și dețin cam toată mass-media; despre Unire se vorbește mai în serios doar începînd cu 2016; mass-media statalistă tratează unionismul doar cu conotație negativă (sperietoare pentru minorități; „plahotniuciști”, „dezbinați”, ridiculizați…)”, a adăugat Calmațui.
În același timp, el a comunicat: „Ca să fie clar – Unirea este mai realistă decît aderarea la UE pentru că depinde doar de voința celor din RMoldova. Deci pentru a înfăptui Unirea avem de convins 60% (mai bine să fie o majoritate mai largă) din populația RMoldova. La asta trebuie să lucrăm. Da, știu ce spune constituția RMoldova art.142.1 privind „schimbarea statutului” („prin referendum, cu votul majorității cetățenilor înscriși în listele electorale”) și legea privind „statutul Gagauz-Yeri” („în cazul schimbării statutului RMoldova ca stat independent poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”). Da, știu de ce au fost introduse dar pentru o voință populară de 60% acestea nu-s impedimente”, a conchis politicianul.
Mihaela Rotari