Declarație: 2019 a fost un an al speranțelor ratate

Declarație: 2019 a fost un an al speranțelor ratate

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap, susține că 2019, din perspectiva intereselor publice, a fost un an al speranțelor ratate.

„Alegerile parlamentare au fost o șansa pentru schimbare, dar votul pentru PSRM -nostalgic/geopolitic/miop, dar și cumpărat, cel pentru PD – cumpărat/corupt/șantajat/clientelar, au păstrat mizeria… Circumstanțele au fost binevoitoare – a urmat sclipirea venită din exterior. Dincolo de toate, a fost o șansa, chiar dacă conjunctura politică lasă mult de dorit... Spre regret, ajunsă la guvernare noua elită politică, pe lângă lipsa de experiență, în condițiile nivelului jos al culturii politice, a călcat grebla politicului moldovenesc, nimerind în aroganța politică. Nemaivorbind despre spălatul rufelor în public. Nu vom intra în detalii, nu este cazul, sperăm, în cel de-al doisprezecelea ceas, să fie trase concluziile de rigoare…”, scrie fostul deputat, pe o rețea socială.

În același timp, Țap adaugă: „Pornind de la postulatele creștenității vom reitera. Dum spiro, spero! În virtutea circumstanțelor, anul 2020 este unul în care speranța poate fi materializată. Altfel spus, este anul alegerilor prezidențiale. Evident, interesul este unul major. Doar că, dincolo de promovarea partidelor/ doctrinelor/intereselor, este cazul/momentul când trebuie promovată Moldova/interesul public/al cetățenilor! În aceste condiții, cei care sunt bine informați, înțeleg starea lucrurilor trebuie să acționeze! Este vorba despre manifestarea unei atitudini civice care poate și trebuie să devină masă critică în vederea influențării/convingerii alegătorilor. Oameni de cultură, savanți, sportivi, medici, pedagogi, foști demnitari locali și de stat, oameni de afaceri și, pur și simplu, oameni de bună credință, toți acestea trebuie să devină un suflu, să aibă un crez – viitorul nostru! În altă ordine de idei, partidele politice, în parte componentele Blocului ACUM (să sperăm că nu sunt fostele) trebuie să manifeste responsabilitate, să se organizeze/structureze bine, dar și să iasă din propria gaoace, să-i motiveze ( prin mesaj/comportament) pe cei care pot și trebuie să devină masă critică a schimbării… Un mesaj aparte este către cei tineri, cărora, mai întâi de toate, le datorăm scuzele de rigoare… Or, anume tinerii pot deveni eroii zilei/anului/schimbării!”, a mai spus Țap.

„Anul 2019 a produs anumite schimbări, este anul lecțiilor, să sperăm, învățate… Anul 2020, în virtutea circumstanțelor, poate fi unul benefic schimbărilor ireversibile.. De altfel, este anul 2020… Depinde de NOI!”, a conchis fostul deputat.

Mihaela Rotari

Share