Votat! Legea pentru ratificarea Acordului între RM și UE privind participarea la Programul „Europa Creativă”

Votat! Legea pentru ratificarea Acordului între RM și UE privind participarea la Programul „Europa Creativă”

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în ședința de astăzi, 9 aprilie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la „Europa Creativă”: Programul UE pentru sectoarele culturale şi creative, şi cu privire la cooperarea între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în sub-programul ”Media” al Programului „Europa Creativă”.

Ministrul Culturii Monica Babuc a declarat în plenul Parlamentului că, Programul UE ”Europa Creativă” reprezintă programul tematic al Uniunii Europene orientat spre susţinerea sectoarelor culturale şi creative. Aderarea Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă” este una din prioritățile Strategiei Naționale de Dezvoltare a Culturii, a specificat oficialul. Pentru aplicarea Prevederilor Acordului respectiv, Ministerul Culturii va crea un Birou al Europei Creative, care va oferi informații și asistență tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze fonduri în cadrul Programului, a mai notat Monica Babuc.

Obiectivele Programului vizează păstrarea, dezvoltarea şi promovarea diversităţii lingvistice, culturale şi a patrimoniului cultural al Europei, consolidarea competitivităţii sectoarelor culturale, inclusiv a audiovizualului, precum şi susţinerea cooperării în reţelele transfrontaliere.

Acordul prevede eligibilitatea Republicii Moldova de a accesa anual până în anul 2020 finanțările pentru proiecte culturale din sectoarele culturale și creative ale sub-programului “Cultura” și a anumitor activități din sub-programul “Media” ale Programului UE „Europa Creativă”.

Programul “Europa Creativă” este dedicat operatorilor din sectoarele culturale și creative cu minimum 2 ani de existență juridică. Acesta prevede susţinerea capacităţii sectoarelor culturale şi creative europene de a funcţiona la nivel transnaţional şi internațional, precum și consolidarea capacităţii financiare a organizaţiilor mici şi mijlocii din sectoarele culturale şi creative într-un mod sustenabil. De asemenea, Programul stabilește promovarea circulaţiei transnaţionale a operelor culturale şi creative, şi mobilitatea transnaţională a actorilor din domeniul cultural şi creativ.

Republica Moldova a devenit parte a acestui program datorită consultațiilor permanente avute între Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană și Direcția generală educație și cultură a Comisiei Europene. Țara noastră este al doilea stat din cadrul Parteneriatului Estic, după Georgia, care a semnat acest Acord.

Programul este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, care evaluează toate proiectele.

Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă” a fost semnat în data de 18 martie 2015, la Bruxelles, de către ministrul Culturii, Monica Babuc, și Comisarul pentru educație, cultură tineret și sport al Comisiei Europene, Tibor Navracsics.

 

Mihaela Rotari

Share