Vladimir Cebotari: Constituția Republicii Moldova este semaforul reformelor în domeniul justiției
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, felicită toți cetățenii cu ocazia Zilei Constituției, subliniind că aceasta este garantul unui stat democratic, prosper și sigur. Legea Supremă a statului va asigura mereu ca politicile și proiectele noastre să aibă o traiectorie ascedentă, actualizată la tendințele din lume. Despre aceasta se spune într-un comunicat al Ministerului Justiției.
„Constituția Republicii Moldova este semaforul reformelor în domeniul justiției. Toate schimbările elaborate și adoptate în ultima perioadă de timp au fost în strictă corelare cu textul acesteia și spre beneficiul oamenilor din societate. Guvernările nu sunt efemere, iar Constituția „supraveghează” ca noile legi și hotărâri de Guvern să fie binegândite pentru un timp îndelungat”, declară ministrul Justiției.
Vladimir Cebotari susține că, datorită Legii Supreme, sunt garantate demnitatea, drepturile și libertățile persoanelor din Moldova. Cetățenii pot avea încredere în misiunea și activitatea Ministerului Justiției, „ce a trasat un vector ghidat de Constituție, având impact pozitiv asupra justițiabilului și a omului de rând. Ei trebuie să se simtă liberi în acțiuni, dar și, în același timp, responsabili de faptele și atitudinile lor”.
Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Constituția țării pe 29 iulie 1994, publicată în Monitorul Oficial din 12 august 1994 și intrând în vigoare pe 27 august aceluiași an. Acest act juridic fundamental al statului conține cele mai importante reglementări din sistemul nostru politic, garantează pluralismul de opinii, protejează drepturile și libertățile omului.
Constituția defineşte atributele statului, principiile de funcţionare şi obiectivele lui esențiale. În aceasta sunt specificate cele mai importante aspecte ale vieții economice, politice, sociale și juridice, dar și valorile pe care se sprijină țara noastră. Potrivit Constituției, Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil, având forma de guvernămînt – republică.
Maria Roșca