Vizita de studiu a specialiștilor moldoveni în domeniul securității radiologice la Stockholm

Vizita de studiu a specialiștilor moldoveni în domeniul securității radiologice la Stockholm

Un grup de experți ai Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR), ai Serviciului Hidrometeorlogic de Stat din cadrul Ministerului Mediului, întreprind o vizită la Autoritatea Suedeză de Reglementare în domeniul securității radiologice din Stockholm (SSM).

În baza realizării programului de cooperare între Guvernele Republicii Moldova și Suediei în perioada 20-23 octombrie a.c. experți naționali din cadrul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) și Serviciului Hidrometeorlogic de stat al Ministerului Mediului  întreprind o vizită de lucru  la autoritatea de reglementare nucleară din Suedia.
IMG 2538 1

În cadrul  primei zile de vizită, experții naționali din Republica Moldova au prezentat situația curentă în domeniul reglementării securității nucleare și radiologice și monitorizării radioactivității mediului, realizările, planurile pentru viitor, provocările și problemele generale în domeniul fortificării capacităților naționale de reglementare și activităților radiologice și conexe acestor activități (monitorizarea radiologică a mediului).
Viceministrul Mediului Andrian Delinschi și reprezentanții ANRANR au purtat discuții cu conducerea Autorității Suedeze de Reglementare în domeniul secrității radiologice și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Suediei, referitor la implementarea Acordului de asistență tehnică semnat între guvernele statelor și conceperea planurilor de perspectivă în realizarea acestui acord.
IMG 2529 1

Vizita experților naționali are drept scop familiarizarea cu noile abordări și metode în activitățile conexe reglementării aspectelor legate de securitatea radiologică și nucleară, dezvoltarea unui plan național de prim răspuns la urgențe radiologice sau nucleare în contextul fortificării capacității naționale din domeniul dat.

 

Maria Roşca

Share