Victor Osipov și Vitali Ignatiev s-au întâlnit în Germania
În perioada 29-30 octombrie 2015, în or. Rottach-Egern, Germania, s-a desfășurat Conferința privind “Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. În cadrul ei au avut loc sesiuni tematice, cu participarea experților internaționali, axate pe probleme actuale și subiecte de interes comun din domeniul economiei, transportului și ecologiei.
În cadrul atelierului tematic pe probleme economice a fost supusă analizei Decizia protocolară privind unele măsuri urgente pentru stabilizarea interacțiunii în sfera economică între Republica Moldovași Transnistria. Au fost discutate și barierele tehnice care apar în calea comerțului dintre cele două maluri ale Nistrului. Un alt subiect de interes a fost prezentarea indicatorilor statistici privind schimburile comerciale interne de pe ambele maluri.
Un alt panel de discuții a fost cel al domeniului de ocrotire a mediului. Coordonatorii grupurilor sectoriale de lucru din partea Chișinăului și Tiraspolului au efectuat o scurtă trecere în revistă a proiectelor legate de ocrotirea mediului ambiant, realizate pe ambele maluri, precum și în comun cu ceilalți participanți la atelier au audiat prezentarea unui expert german cu referire la rezultatele pozitive obținute urmare a implementării în 24 de localități din raioanele Criuleni și Dubăsari a unui proiect moldo-german ce a contribuit la îmbunătățirea infrastructurii locale de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare. De asemenea, la sesiunea pe probleme ecologice s-a făcut un schimb de opinii pe marginea activității grupurilor de lucru sectoriale și asupra perspectivelor identificării unor soluții pragmatice la probleme de interes comun. În final, a fost definitivată o Decizie protocolară ce vizează angajamentul părților în managementul resurselor râului Nistru, care a fost semnat de către reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Victor Osipov și Vitali Ignatiev.
Referitor la discuțiile din cadrul panelului pentru transport auto, reprezentanții Tiraspolului au salutat aplicarea de către autoritățile moldovenești a excepției temporare până la identificarea soluției complexe privind traversarea frontierei moldo-ucrainene mijloace de transport înregistrate în regiunea transnistreană. Conducătorul grupului de lucru din partea Chișinăului a subliniat că este necesar de a fortifica eforturile pentru a oferi o soluție viabilă, care să corespundă, rigorilor convențiilor internaționale la care Republica Moldova este parte. Totodată, au fost prezentate și anumite recomandări din partea partenerilor externi, inclusiv, a celor implicați în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
În alocuțiunile mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri “5+2” a fost reiterată necesitatea intensificării dialogului în cadrul tuturor platformelor existente, relansării lucrărilor Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, cu orientarea eforturilor spre identificarea unei soluții comprehensive și finale pentru problema transnistreană, ce ar stabili statutul special al regiunii transnistrene în cadrul frontierelor internațional recunoscute ale statului unitar și indivizibil Republica Moldova.
Vicepremierul în exercițiu, Victor Osipov, a menționat că rolul OSCE și a partenerilor de negocieri este unul important în impulsionarea procesului de reglementare, a adus mulțumiri Președintelui în exercițiu al OSCE și Guvernului Germaniei pentru organizarea conferinței din Bavaria.
Doina Secrieru