Viceministrul Vlad Loghin efectuează o vizită în Canada. Uite cu ce scop!

Viceministrul Vlad Loghin efectuează o vizită în Canada. Uite cu ce scop!

În contextul eforturilor întreprinse de autoritățile moldovenești, în vederea diversificării piețelor de desfacere pentru produsele agroalimentare autohtone, începînd cu 16 iulie curent, viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Vlad Loghin,  efectuează o  vizită de lucru, de cîteva zile, în Canada. 

În cadrul primei întrevederi la sediul central al Agenției canadiene pentru siguranța alimentelor din Ottawa, viceministrul a discutat cu Șeful Direcției biosecuritate a plantelor și silvicultură, Gregory Wolff, subiecte de interes comun, inclusiv procedurile necesare demarării controlului fitosanitar în scopul autorizării importului de prune din Republica Moldova. Oficialii au salutat stabilirea unui dialog direct dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova și instituția omoloagă din Canada.

În acest scop, reprezentantul Agenției canadiene, a confirmat disponibilitatea pentru demararea procesului de expertiză fitosanitară și a încurajat partea moldovenească să urgenteze pregătirea și expedierea în adresa partenerilor canadieni a întregului pachet de informații solicitate anterior de CFIA. Au fost discutate, de asemenea, etapele ulterioare ce urmează a fi parcurse pentru a permite livrarea în Canada a primului lot de prune din Republica Moldova.

Printre alte subiecte abordate de interlocutori au fost: mecanismele oportune de colaborare între cele două agenții specializate, care ar permite o cunoaștere mai bună a cerințelor pieței canadiene pentru importul fructelor și legumelor proaspete, și stabilirea unui mecanism de schimb de experiență între specialiștii în domeniu.

Despre importul vinurilor moldovenești în Canada, viceministrul a discutat în cadrul intrevederii cu reprezentanţii Societăţii de stat pentru alcool din Quebec  (SAQ), cu sediul la Montreal, a cincea cea mai mare companie din lume după volumul băuturilor importate. Cca 80% din băuturile aduse pe piața locală de SAQ constituie vinuri, consumătorii din Quebec  fiind cunoscuți prin cultura tradițională a consumului de vinuri față de alte subiecte federale ale Canadei. Mai mult, în ultimii ani se atestă o sporire semnificativă a interesului consumătorului pentru o gamă mai diversă de produse comercializate.

Reprezentanții SAQ au comunicat delegației din țara noastră despre faptul că trei mărci de vinuri din Republica Moldova au trecut cu succes prima etapă de selectare desfășurată de SAQ și, după îndeplinirea formalităților necesare, urmează a fi suspusă unei expertize organoleptice, care va permite ulterior, livrarea primului lot  de vinuri moldovenești pe piața din Quebec.

Programul vizitei viceministrului Vlad Loghin, organizat cu suportul Ambasadei Republici Moldova în Canada, prevede în continuare, o serie de  întâlniri cu potențialii importatori de produse agroalimentare din Republica Moldova.

Mihaela Rotari

Share