Viceministrul Justiției, la reuniunea Subcomitetului de Asociere RM-UE pentru Justiție, Libertate și Securitate, la Bruxelles

Viceministrul Justiției, la reuniunea Subcomitetului de Asociere RM-UE pentru Justiție, Libertate și Securitate, la Bruxelles

Viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a participat la un schimb de opinii deschis și constructiv cu privire la evoluțiile înregistrate de țara noastră în materie de politici în domeniul drepturilor omului. Discuțiile au avut loc pe parcursul lucrărilor reuniunii în formatul Moldova – Uniunea Europeană pe domeniul Drepturilor Omului și a Subcomitetului de Asociere RM-UE pentru Justiție, Libertate și Securitate, desfășurate la Bruxelles (Belgia), pe 8-9 iunie, informează serviciul de presă al Ministerului.

Delegația UE la evenimente este prezidată de Dirk Schuebel, șeful diviziunii pentru relațiile bilaterale cu țările din Parteneriatul Estic și constituită din reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă și Directoratelor Generale ale Comisiei Europene. La întrunirile de rang înalt, Nicolae Eșanu, șeful delegației Moldovei, a abordat și angajamentele țării de a realiza progrese durabile în astfel de sectoare-cheie, cum ar fi: justiția, libertatea și securitatea.

Amintim că, reuniunea precedentă a dialogului RM – UE s-a desfășurat la Chișinău, în luna noiembrie 2015. Acest format de interacțiune între reprezentanții Republicii Moldova și ai Uniunii Europene este dedicat dezbaterii celor mai importante subiecte în domeniul asigurării depline a drepturilor omului. Discuțiile sunt centrate pe o serie de tematici definitorii: situația actuală privind libertatea presei și cea de asociere, combaterea torturii și a relelor tratamente, condițiile de detenție, funcționalitatea Oficiului Avocatului Poporului, combaterea discriminării, protecția grupurilor vulnerabile, a persoanelor care aparțin minorităților naționale și libertatea de religie sau convingere.

În context, subcomitetul RM-UE pentru justiție, libertate și securitate este, în acest an, la cea de-a doua întrunire, în cadrul căreia s-a raportat despre: evoluțiile reformei în sectorul justiției, cooperarea juridică în materie civilă și penală, protecției datelor cu caracter personal, prevenirea și combaterea corupției, crimelor financiare și spălării banilor, reforma în domeniul implementării legii, combaterea traficului de ființe umane. Subcomitetul RM-UE, creat conform deciziei din 16 decembrie 2014 a Consiliului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, a substituit Subcomitetul Nr. 3 „Vamă, cooperare transfrontalieră, spălarea banilor, droguri, migrație ilegală”.

Ambele platforme constituie un exercițiu util în sensul aprecierii reușitelor înregistrate în contextul onorării angajamentelor asumate de instituții la nivel național și o interacțiune directă a experților ambelor părți în abordarea aspectelor de interes comun prin dialog direct.

Mihaela Rotari

 

Share