Viceministrul Educației a participat la o reuniune ministerială internațională la Paris

Viceministrul Educației a participat la o reuniune ministerială internațională la Paris

În perioada 17-18 mai 2016, viceministrul educației Cristina Boaghi, a participat la Reuniunea ministerială internațională privind “Răspunsurile sectorului educațional la violența pe criterii de orientare sexuală sau identitate/expresie de gen”, care s-a desfășurat la Paris, Franța.

Evenimentul a fost organizat de UNESCO și a reunit liderii din domeniul educației din mai multe țări, cu scopul de a aborda problema violenței pe criterii de orientare sexuală în contextul Zilei internaționale împotriva Homofobiei și Transfobiei, marcată anual pe 17 mai.

Violența în școli și alte medii educaționale este o problemă la nivel mondial, iar elevii care sunt percepuți diferiți față de normele sexuale și de gen tradiționale sunt cei mai vulnerabili. În multe țări din lume dreptul la educație al acestor elevi este încălcat, ei fiind supuși acțiunilor de violență, discriminare și hărțuire.

Miniștrii educației și alți reprezențanți de nivel înalt au examinat pe această cale modalitățile de răspuns ale sectorului educației la acest fenomen. Miniștrii au semnat un Apel la acțiune, prin care și-au afirmat angajamentul politic pentru asigurarea dreptului la educație într-un mediu sigur și protector pentru toți elevii.

În cadrul evenimentului a fost lansat raportul global UNESCO privind natura, amploarea și impactul violenței pe criterii de orientare sexuală în contexte educaționale, precum și acțiunile curente de combatere a acestui fenomen.

Evenimentul de două zile a cuprins dezbateri plenare și patru mese rotunde tematice, susținute de prezentări, materiale video, infografice și mărturii din partea celor afectați personal de violența bazată pe orientarea sexuală și identitatea/expresia de gen.

La eveniment au participat aproximativ 250 de persoane de nivel înalt, inclusiv miniștri și alți oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, agențiilor ONU și altor organizații din Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cambodgia, Canada, Costa Rica, El Salvador, Grecia, Guatemala, Honduras, Japonia, Madagascar, Malta, Moldova, Olanda, Panama, Slovenia, Swaziland, și Statele Unite ale Americii.

De menționat că în ultimii ani, Ministerul Educației al Republicii Moldova a întreprins mai multe acțiuni pentru prevenirea violenței pe criterii de orientare sexuală și de gen și asigurarea protecției copiilor împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare, maltratare sau exploatare, în conformitate cu angajamentele asumate prin ratificarea instrumentelor internaționale de protecție a drepturilor copiilor.

În acest scop, au fost elaborate mai multe documente pentru reglementarea activității personalului didactic și de conducere, în cazurile de abuz asupra copilului. Aceste documente conțin prevederi referitoare la organizarea instituțională și de intervenție în caz de abuz asupra copiilor și recomandări pentru personalul didactic și de conducere a instituțiilor de învățământ privind modul în care să prevină și să combată astfel de cazuri și să ofere asistență de specialitate copiilor.

 

Maria Roșca

Share