Viceministru: În procesul de consultare a proiectelor de legi în domeniul MPSF poate participa fiecare cetățean

Viceministru: În procesul de consultare a proiectelor de legi în domeniul MPSF poate participa fiecare cetățean

Viceministrul în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Boris Gîlca, a avut o întrevedere cu Președintele Conferinței Organizațiilor Internaționale Neguvernamentale a Consiliului Europei (INGO), Ana Rurk, anunță serviciul de presă al MMPSF.

Cele două părţi au discutat despre situaţia ONG-urilor din R. Moldova, în special, a celor care activează în domeniul social şi de tineret, despre nivelul de participare a ONG-urilor în procesul de guvernare, precum şi stabilirea legăturilor între ONG-urile care participă la conferinţa INGO şi cele naţionale.

Boris Gîlca a prezentat o informaţie amplă despre procesul de participare şi importanţa implicării ONG-urilor, dar şi a fiecărui cetăţean al R. Moldova în procesul decizional, menţionând: „În procesul de elaborare a actelor normative și legislative în domeniu, toate proiectele sunt consultate cu autoritățile responsabile, inclusiv cu societatea civilă, totodată acestea sunt plasate pe pagina de reţea a ministerului pentru a fi consultate public. Astfel, în procesul de consultare a proiectelor de acte normative în domeniul muncii, protecţiei sociale şi familiei poate participa fiecare cetățean, inclusiv societatea civilă.”

Luând în considerare spectrul divers de activitate al MMPSF, există un număr relativ mare de ONG-uri ce posedă un imens potenţial de monitorizare a politicilor publice. ”Astfel, ONG-urile sunt utile în calitate de parteneri ai autorităţilor, contribuind la promovarea unor politici publice coerente şi ajustate reciproc, dar și la capitolul pledoarie” a conchis viceministrul Gîlca.

Menţionăm că Ana Rurka se află într-o vizită de trei zile la Chişinău, în perioada 9 – 12 noiembrie, iar  în urma discuţiilor de la Chişinău, va fi întocmit un raport, care va fi transmis autorităţilor Republicii Moldova pentru eventualele comentarii.

Precizăm că, un număr de 325 ONG-uri Internaționale dețin acest statut și împreună formează Conferința OING-urilor, care este vocea unei societăți civile formalizate la nivelul Consiliului Europei. În prezent, una din principalele preocupări ale Organizaţiei constă în consolidarea colaborării ONG-urilor şi a societăţii civile în noile state membre şi, la nivelul continentului, în dezvoltarea democraţiei participative. În acest scop, programele de cooperare ale Organizaţiei rezervă un loc important ONG-urilor partenere şi se referă în principal la reforma democratică.

IMG_5439 IMG_5443

Mihaela Rotari

 

Share