Vasile Botnari: Avem instrumente eficiente, dar provocarea cea mare este ca…

Vasile Botnari: Avem instrumente eficiente, dar provocarea cea mare este ca…

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a găzduit astăzi, 14 mai 2015, la Chişinău Reuniunea Miniştrilor de Transport din ţările OCEMN, în contextul exercitării preşedinţiei Republicii Moldova la Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre. 

Motto-ul Reuniunii Miniştrilor de Transport din OCEMN este „Transportul fără frontiere: soluţii pentru regiunea OCEMN”, iar temele principale abordate de şefii Ministerelor responsabile de transport din cele 12 state membre au vizat analizarea stadiului cooperării în domeniul transporturilor, avansarea procesului de implementare a principalelor proiecte demarate sub egida OCEMN, mobilizarea eforturilor în vederea facilitării transporturilor în regiunea Bazinului Mării Negre etc.

În intervenţia sa, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova, Vasile Botnari, a reafirmat prioritatea constantă acordată cooperării regionale, precum şi interesul prioritar pentru proiectele OCEMN.

Prezentând contribuţia Moldovei la activităţile organizaţiei, îndeosebi în domeniul facilitării transporturilor în regiune, Vasile Botnari a menţionat că „Moldova s-a axat în politica promovată pe crearea de noi circumstanţe şi un nou conţinut pentru cooperarea regională în domeniul transporturilor, care să favorizeze, să mobilizeze resursele existente şi să atragă interesul comunităţii internaţionale pentru proiecte în zonă”.

Totodată, ministrul Vasile Botnari, a subliniat importanţa implicării active a tuturor statelor membre în procesul de aplicare a instrumentelor oferite de OCEMN pentru transport. „Avem instrumente eficiente pentru colaborarea regională, dar provocarea cea mare este ca, prin voința politică a tuturor statelor membre, să le aplicăm în practică cât mai pe larg”, a fost îndemnul ministrului moldovean către delegaţii ţărilor membre ale OCEMN.

În acest context, în cadrul Reuniunii, a fost pus accent, în particular, pe implementarea coordonată de către țările membre a Certificatului Internațional de Cântărire a Vehiculelor, Moldova fiind prima ţară din cadrul OCEMN care a introdus şi implementează acest certificat, menit să faciliteze trecerea procedurilor în vamă.BSEC3

De asemenea, a fost subliniată necesitatea extinderii proiectului BSEC PERMIT și implicarea acestuia de către toate cele 12 state membre ale OCEMN, cu acordarea caracterului multilateral autorizaţiilor OCEMN pe o perioadă de până la un an.

O altă prioritate pe agenda Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră este proiectul de construcție a Autostrăzii Inelare a Mării Negre, traseul căreia a fost agreat în 2014 la Sofia.

„Proiectul Autostrăzii Inelare a Mării Negre nu este doar unul viabil economic, ci şi absolut necesar pe termen mediu din perspectiva conectării la o piaţă unică. În prezent, Moldova depune eforturi pentru modernizarea sectoarelor de drum care au fost incluse în traseul autostrăzii”, a punctat ministrul Vasile Botnari cu referire la acest subiect.

Reuniunea Miniştrilor de Transport din cadrul OCEMN s-a încheiat prin adoptarea unei Declaraţii comune privind priorităţile şi obiectivele organizaţiei.

Informaţii suplimentare:

Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat la iniţiativa Turciei, prin Declaraţia de la Istanbul (25 iunie 1992), de către 11 state, printre care şi Republica Moldova, având ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice şi sociale a statelor membre, în scopul realizării unui grad superior de integrare în economia europeană şi mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale şi folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică şi complementaritatea economiilor naţionale.

În 1998, prin semnarea „Cartei OCEMN”, iniţiativa politică a fost transformată într-o organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia.

Mihaela Rotari

Share