Următoarea Reuniune a Consiliului Consultativ al EUBAM va fi organizată la Chişinău
Următoarea Reuniune a Consiliului Consultativ al EUBAM va fi organizată în toamna acestui an, la Chişinău. Decizia a fost luată ieri la Odesa, unde s-a desfăşurat cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM).
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Evenimentul a fost prezidat de către Şefii Delegaţiilor UE în Republica Moldova şi Ucraina Pirkka Tapiola şi respectiv Jan Tombinski cu participarea Şefului Misiunii EUBAM, Ambasadorul Andrew Tesoriere. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de către Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari şi a inclus reprezentanţi ai Departamentului Poliţiei de Frontieră, Serviciului Vamal, Biroului pentru Reintegrare şi Agenţiei Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Delegaţia Ucraineană a fost condusă de Vsevolod Chentsov, Director al Direcției Generale Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. De asemenea, la reuniune au participat şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale partenere EUBAM (OSCE, OIM, PNUD).
În cadrul reuniunii, a fost prezentat Raportul de activitate al Misiunii EUBAM pentru perioada decembrie 2015 – aprilie 2016, precum şi rezultatele înregistrate în domeniul managementului integrat al frontierei şi cooperării vamale. De asemenea, au fost trecute în revistă ultimele evoluţii privind punerea în aplicare a Acordului privind schimbul de informaţii cu privire la persoanele şi vehiculele care traversează frontiera de stat moldo-ucraineană şi Protocolul privind organizarea controlului în comun la Punctul internaţional de Trecere a Frontierei Pervomaisk-Cuciurgan, semnate cu ocazia reuniunii precedente a Consiliului Consultativ al EUBAM.
În cadrul discuţiilor, pe marginea fiecărui punct din agendă, toţi actorii implicaţi au reconfirmat că EUBAM ramîne partenerul principal în rolul sau dublu prin care oferă în acelaşi timp sprijin în asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune, precum şi contribuie la consolidarea capacităţilor la nivel naţional atît în Republica Moldova, cît şi în Ucraina. S-a remarcat că rolul respectiv reprezintă un factor foarte important pentru promovarea reformelor şi implementarea angajamentelor care derivă din Acordul de Asociere, inclusiv din prevederile vizînd Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.
În contextul reuniunii Consiliului Consultativ au avut loc o serie de reuniuni tehnice la nivel de experţi privind elaborarea şi punerea în practică a proiectelor pilot în cadrul Iniţiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind managementul integrat al frontierei, eliberarea certificatelor de export, asistenţa Misiunii EUBAM în realizarea controlului veterinar, sanitar şi fito-sanitar, precum şi privind ultimele evoluţii în realizarea exerciţiului comun de evaluare privind controlul la frontieră şi controlul vamal la frontiera moldo-ucraineană.
Mihaela Rotari