Uniunea Europeană are o Strategie pentru Regiunea Dunării

Uniunea Europeană are o Strategie pentru Regiunea Dunării

Strategia UE pentru regiunea Dunării oferă cadrul pentru abordarea, de către state cu trăsături geografice similare, a provocărilor comune, prin cooperare transnaţională şi multi-sectorială, dar și pentru valorificarea potențialului regiunii, prin generarea de proiecte şi iniţiative, creând un sentiment de responsabilitate comună.

Ziua Dunării este sărbătorită din anul 2004, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea /ICPDR/ şi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protectia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunarea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia. Ziua Internațională a Dunării reprezintă un prilej de reflecţie asupra rolului vital pe care fluviul îl are în viața celor peste 100 milioane cetățeni ce locuiesc pe malurile sale. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii şi de a accentua legăturile dintre state, precum şi interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la oportunitățile pe care Dunărea le are pentru statele din regiune.
big-ziua-internationala-a-dunarii-sarbatorita-la-giurgiulesti

Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin zece țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova) și, fiind principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice țărilor riverane, reprezintînd o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații, este venerat de către Comunitățile riverane Dunării.

Fluviul împreună cu afluenţii săi formează cel mai extins bazin hidrografic internaţional din lume, acoperă 817 de mii de km pătraţi din 16 tări, circa o treime din suprafaţa Europei, deţine o parte importantă din comorile naturale ale Europei şi adapoşte numeroase ecosisteme valoroase, partea sectorului inferior al fluviului fiind considerată cea mai bogată în biodiversitate şi, totodată, cea mai vulnerabilă. Pentru a marca dorința comună de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa, care joacă un rol important în contextul politic, social, economic și cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Sud-Est., dezvoltării bazinale a Dunării i se acordă o atenție sporită. Astfel, în anul 2008 a apărut o initiaţivă româno-austriacă  de a aduce în prim-plan un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional şi de a implementa noul concept de coeziune teritoriala inclus în Tratatul de la Lisabona, fiind elaborată Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
cazane 36351400

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).
În Strategia Dunării, dintre cele 14 ţări incluse, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, România şi Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croaţia, Serbia, Bosnia şi Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).

 

Maria Roşca

Share