Un nou timbru pus în circulație

Un nou timbru pus în circulație

Ieri, 30 iulie 2015, cu ocazia marcării a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki, la iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu sprijinul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Î.S. Poşta Moldovei, a fost pus în circulaţie un timbru şi un plic poştal tematic.

La etapa semnării în 1975, Actul Final a jucat un rol crucial în reducerea tensiunilor şi aprofundarea cooperării între statele democratice şi blocul ţărilor socialiste. Ulterior, urmare evoluţiilor politice majore de la începutul anilor 90, principiile stipulate în document, precum egalitatea suverană a statelor, respectarea integrităţii teritoriale, inviolabilitatea frontierelor, soluţionarea paşnică a diferendelor ş.a au stat la baza edificării unui nou sistem de relaţii internaţionale.

În baza Actului a fost creată Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, transformată în 1994 în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), una din platformele-cheie de dialog politic între cele 57 de state membre.

Deşi comunitatea internaţională continuă să se confrunte cu încălcările flagrante a unor principii stipulate în Actul Final, în special în cazul conflictului din Ucraina, acest document nu îşi pierde din relevanţă.

Maria Roşca

Share