Un important acord de finanțare în agricultură a fost semnat

Un important acord de finanțare în agricultură a fost semnat

Ieri, 21 mai, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion SULA  şi Directorul de ţară al Băncii Mondiale  în Republica Moldova, Alex KREMER, au semnat Acordul de finanţare adiţională a proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P).

Acordul prevede alocarea Republicii Moldova, a unui credit în valoare de 12 mil. dolari SUA, la condiţiile IDA. Acordul va intra în vigoare în 90 de zile din data  semnării.

Încheierea Acordului adiţional de finanţare a proiectului MAC-P  are drept obiectiv acordarea suportului financiar producătorilor de mere, prune şi struguri din Republica Moldova, care au fost  afectaţi de embargoul rusesc, impus în 2014, şi plantaţiile cărora nu depăşesc 15 hectare. Suma compensaţiilor va constitui până la 50% din diferența creată între preţul la fructe pînă la impunerea embargoului în 2014 şi preţul fixat atunci cînd  au fost date la procesare.

Compensaţțiile vor fi acordate anul curent.

Condiţiile acordării compensaţiilor sînt stipulate în Regulamentul privind modul  de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe, aprobat prin  Hotărîrea Guvernului 735 din 10 septembrie 2014. Acordarea compensaţiilor se va  efectua prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Proiectul Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” are drept obiectiv sporirea competitivităţii produselor agricole autohtone, prin implementarea a trei componente de bază: consolidarea managementului siguranţei alimentelor în Republica Moldova, crearea grupurilor de producători horticoli şi acordarea acestora a granturilor investiţionale întru facilitarea accesului la pieţele de desfacere, precum şi acordarea suportului financiar agricultorilor în implementarea practicilor prietenoase mediului de management durabil al terenurilor.

În 2014, în cadrul Programului de granturi investiţionale în infrastructura post-recoltare pentru producătorii agricoli ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere”, au fost organizate 2 apeluri de granturi, cel de-al treilea fiind în desfăşurare. Drept rezultat, au fost aprobate spre finanțare 12  grupuri de producători de fructe şi legume, proiectele investiţionale ale cărora depăşesc suma de 109 mln. de lei,  dintre care 41,6 mln. lei sînt granturi. În total, graţie suportului financiar oferit de Programul de granturi pentru grupurile de fermieri din domeniul horticulturii, sînt construite 11 depozite frigorifice cu o capacitate totală de peste şase mii  tone, precum şi zeci de instalaţii pentru uscarea, calibrarea, ambalarea fructelor, pentru spargerea şi decojirea nucilor, etc.

Obiectivul proiectului pentru anul 2015 este de a susţine crearea a 15 grupuri de producători horticoli, care să poată accesa granturi de până la $350 mii fiecare, pentru modernizarea infrastructurii post-recoltare.

Mihaela Rotari

Share