Ultimul lot de zahăr românesc a ajuns la Chișinău
Astăzi la Chișinău au ajuns ultimele 177 de tone de zahăr din lotul acordat Republicii Moldova în calitate de ajutor umanitar de către Guvernul României. Pe parcursul a circa trei săptămâni șase coloane de autotren din România au transportat către depozitul Agenției Naționale Rezerve Materiale cantitatea de 1.170,185 tone de zahăr, potrivit unui comunicat de presă.
La indicația vicepremierului Gheorghe Brega, Agenția Națională Rezerve Materiale a întocmit un grafic de distribuire a zahărului parvenit din ajutorul umanitar către autoritățile publice locale. Astfel, până la 5 aprilie 2016, au fost repartizate în raioane circa 703 tone.
Conform deciziei Comisiei interdepartamentale pentru ajutoare umanitare, lotul de zahăr a fost direcționat către categoriile de beneficiari identificați: persoane cu dizabilități severe, instituții rezidențiale de plasament pentru persoane în etate și cu dizabilități, instituții rezidențiale de plasament pentru copii în situații de risc și copii cu dizabilități, centre maternale, servicii de tip familial (APP/CCTF), copiii rămași fără ocrotire părintească plasați în tutelă/curatelă, servicii alternative pentru persoane cu dizabilități (case comunitare, locuințe protejate), instituții de învățămînt preșcolar, spitalele pentru copii din mun. Chișinău și secții de pediatrie din cadrul spitalelor raionale.
Distribuirea, de facto, a produselor din ajutorul umanitar se efectuează în baza listelor nominale de beneficiari prezentate de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și în baza listelor instituțiilor prezentate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.
Guvernul României urmează să mai acorde asistență umanitară în formă de pachete alimentare, precum şi păcură destinată prevenirii situaţiilor de risc în domeniul energetic.
Astfel, cele 20.000 de colete alimentare (făină, paste făinoase, mălai, conserve de carne, de pateu și de legume) vor ajunge la Chișinău tentativ la 12 aprilie a.c. Distribuirea acestora se va face către copiii cu dizabilități și persoanelor cu dizabilități severe din copilărie.
În scopul asigurării unui proces transparent de distribuire, la solicitarea viceprim-ministrului Gheorghe Brega, pe lângă comisiile raionale pentru ajutoare umanitare sunt implicați consilieri raionali, reprezentanți ai societății civile și mass-media.
Ajutorul umanitar în valoare totală de 16.690,86 mii lei românești este transmis Republicii Moldova cu titlu gratuit.
Maria Roșca