Ultimatumul șefului de la Vamă: „Sau devin corecți și profesioniști sau pleacă din sistem”

Ultimatumul șefului de la Vamă: „Sau devin corecți și profesioniști sau pleacă din sistem”

36 inspectori vamali au fost sancționați disciplinar pe faptul nerespectării legislaţiei în vigoare la perceperea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova, de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta), potrivit unui comunicat de presă.

Colaboratorii Serviciului Vamal pe lîngă drepturi au atribuții și obligați pe care urmează să le respecte și să trateze corect și imparțial legislația Republicii Moldova. Cei ce fac abstracție de acest fapt urmează să-și revadă prerogativele și să înțeleagă, că sau devin corecți și profesioniști sau pleacă din sistem, a declarat Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Direcţia securitate internă a iniţiat investigaţia de serviciu, pe faptul nerespectării legislaţiei în vigoare de către colaboratorii vamali la perceperea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova, de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta), precum şi aplicarea amenzilor pentru încălcarea termenului de valabilitate a acesteia.

Astfel, în cadrul anchetei s-a constatat, că la perfectarea mijloacelor de transport ce aveau termenul de valabilitate a vinietei expirat la ieşirea din ţară, de către unii colaboratori vamali nu au fost respectate prevederile art. 3483 a Codului Fiscal al Republicii Moldova, astfel nefiind aplicate amenzile prevăzute de art. 2873, Cod Contravenţional al Republicii Moldova.

Analizând în ansamblu circumstanţele cazului dat, s-a constatat că colaboratorii vamali au încălcat prevederile Fişei de post, Normele tehnice de control vamal la trecerea frontierei de stat, efectuînd un control superficial al mijloacelor de transport şi a actelor de însoţire a acestora la trecerea frontierei de stat.

Pe parcursul anchetei de serviciu s-a constatat cu certitudine vinovăția a 36 colaboratori vamali din cadrul  Biroului Vamal Cahul, Leușeni, Bender, Bălți și Briceni faţă de exercitarea obligaţiilor de serviciu.

În aceste circumstanțe reieșind din gravitatea stabilită a încălcării, 18 colaboratori au primit sancțiunea disciplinară observație, 11 mustrare, 3 mustrare aspră și unul a fost retrogradat în funcție pe un termen de șase luni. Concomitent a fost atenționată conducerea  Birourilor Vamale.

 

Doina Secrieru

Share