Ulianovschi: Cooperarea în regiunea sud-est este o valoare adăugată în integrarea europeană

Ulianovschi: Cooperarea în regiunea sud-est este o valoare adăugată în integrarea europeană

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat vineri, 22 mai 2015, la Tirana, la reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), eveniment organizat de Albania, ţara care deţine preşedinţia în exerciţiu a SEECP.

În cadrul reuniunii au fost trecute în revistă evoluţiile din regiune şi realizările înregistrate de statele participante. De asemenea, oficialii au convenit asupra textului Declaraţiei Summit-ului șefilor de stat ai ţărilor participante SEECP (26 mai curent), care reiterează angajamentul statelor din regiune pentru constituirea unui spaţiu comun al democraţiei şi prosperităţii în spirit european.

În intervenţia sa, viceministrul Tudor Ulianovschi a prezentat priorităţile Republicii Moldova în dialogul cu Uniunea Europeană, menționând importanţa procesului de cooperare în regiunea sud-est europeană drept o valoare adăugată în promovarea intereselor statelor în avansarea lor în procesul de integrare europeană.

În marja reuniunii, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Albania, Selim Belortaja. Discuţiile au vizat chestiuni ce țin de cooperarea bilaterală, inițierea procesului de formare a comisiilor mixte interguvernamentale, sprijinul reciproc în avansarea agendei  europene, precum și promovarea diplomației economice.

Informaţii suplimentare:
Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, înfiinţată în anul 1996. Coordonarea activităţilor SEECP este asigurată de preşedinţia în exerciţiu, deţinută prin rotaţie de către statele participante, pe o durată de un an şi reprezentată de ministrul Afacerilor Externe. Statele participante la SEECP: Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia (ţări fondatoare), Bosnia şiHerţegovina (2001), Croaţia (2004), Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007) şi Slovenia (2010). Republica Moldova a deţinut mandatul de Preşedinte-în-exerciţiu al SEECP în perioada 2008 – 2009.

Maria Roşca

Share