Ucraina, fermă în vederea instituirii controlului comun la frontiera de stat moldo-ucraineană pe transnistrean
Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, l-a primit la 15 martie, pe Reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, E.S. Valerii Jovtenco. Diplomatul a fost însoţit de Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, E.S. Ivan Gnatâşin, potrivit unui comunicat de presă.
Oficialii ucraineni au fost informaţi despre situaţia actuală în procesul de reglementare.
Vicepremierul a evidenţiat problemele majore de pe agenda dialogului Chişinău-Tiraspol, care cer soluţionare neântârziată (accesul nestingherit al fermierilor la terenurile agricole, din raionul Dubăsari, crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, barierele impuse în calea liberei circulaţii, menţinerea stabilităţii în Zona de securitate etc.).
De asemenea, Gh. Bălan a reiterat că eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău sunt orientate să contribuie la identificarea soluţiilor favorabile de trai şi activitate pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistrului.
La rândul său, E.S. Valerii Jovtenco, a dat asigurări că Ucraina susţine fără echivoc suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, rămâne profund implicată în procesul de reglementare transnistreană şi va contribui la avansarea graduală a procesului de negocieri şi la promovarea unui dialog constructiv dintre părţi.
În context, a fost exprimată determinarea fermă în vederea instituirii controlului comun la frontiera de stat moldo-ucraineană pe segmentul central (transnistrean). În acest sens, a fost menţionată importanţa controlului comun al frontierei din perspectiva modernizării şi simplificării procedurilor, precum şi pentru securizarea frontierelor, combaterea contrabandei, traficului ilicit şi a altor elemente negative prezente la frontieră.
O altă temă de discuţii a vizat retragerea necondiţionată de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare şi a stocurilor de muniţii conform prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale existente.
La finalul întrevederii, oficialii au exprimat deschiderea şi interesul reciproc pentru consolidarea conlucrării bilaterale între cele două state.
Mihaela Rotari