Tudor Deliu: Deportările masive din noaptea de 5 spre 6 iulie reprezintă cel mai tragic moment din istoria Basarabiei
Victimele celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia au fost comemorate astăzi prin depuneri de flori la Monumentul „Trenul Durerii” din Scuarul Gării Feroviare.
Președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a remarcat că deportările masive din noaptea de 5 spre 6 iulie reprezintă cel mai tragic moment din istoria Basarabiei.
„Practic atunci a început exterminarea populației băștinașe. Am recitit acel „ukaz” al PCUS de atunci și m-a înfiorat un lucru: au fost ridicați „chiaburii și marii comercianți”. Mă întreb: dacă nu erau ridicați marii comercianți, poate azi Republica Moldova întrecea Germania la nivel de tehnologii și dezvoltare economică?”, a menționat deputatul, potrivit unui comunicat al formațiunii.
Numărul exact al celor ridicați în toiul nopții, încărcați în vagoane pentru vite și trimiși în Kazahstan sau Siberia nici până astăzi nu se cunoaște. Mulți nici nu au ajuns la destinație. Au murit sufocați în vagoanele supraîncărcate și au fost pur și simplu aruncați din tren. Alții și-au pierdut viața chinuiți de frig, foame și boli. Puțini au supraviețuit și s-au întors acasă, unde au avut parte de aceleași lipsuri și suferințe, fiind deposedați de toate bunurile muncite și tratați drept dușmani ai poporului. Deși au trecut aproape 7 decenii, reabilitarea victimelor deportărilor staliniste rămâne încă a fi un deziderat, iar revendicarea dreptului de a primi compensații pentru averea confiscată este un proces atât de anevoios și birocratic, încât puțini supraviețuitori sau urmași ai lor se încumetă să o facă.
E de datoria noastră să păstrăm vie memoria acelor timpuri, să nu permitem repetarea acelor orori, într-o formă sau alta, mai ales într-o societate dezbinată pe criterii geopolitice, etnice, lingvistice, cu o conducere de vârf care alimentează xenofobia și intoleranța.
Memoria colectivă nu poate fi ștearsă cu buretele, iar adevărul istoric niciodată nu este prea târziu de a-l cunoaşte.
Maria Roșca