Tratament stomatologic complex și gratuit pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl

Tratament stomatologic complex și gratuit pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl

Persoanele care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de un tratament stomatologic complex și gratuit. Ministerul Sănătății a alocat un milion de lei din bugetul de stat în acest sens. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei ședințe cu reprezentanții Asociației Obștești ”Uniunea Cernobîl din Moldova”.

Pentru prima dată, cetăţenii care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de proteze dentare confecționate din materiale metalice, metaloactrilice sau metaloceramice, care sunt mult mai eficiente și calitative în comparație cu celesimple, utilizate anterior. Tratamentul maladiilor dentare se va realiza inclusiv cu utilizarea materialelor fotopolimerizabile.

De asemenea, în caz de necesitate, în funcție de sursele financiare disponibile, poate fi efectuată intervenția chirurgicală în cavitatea bucală cu inserarea implantului dentar.

Acești pacienți își vor putea trata maladiile dentare la Policlinica Stomatologică Republicană, Clinica Stomatologică a USMF Nicolae Testemițanu și toate centrele stomatologice municipale din raioane, după locul de trai.

În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat un nou Regulament de organizare a serviciilor stomatologice pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl. Documentul stabilește un nou volum de servicii stomatologice, în limita alocațiilor din Bugetul de stat pentru anii 2016-2017, reieșind din numărul de participanți, care necesită servicii de protezare.

În prezent, peste 2.000 de participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîlse află sub supraveghere medicală.Acești pacienți beneficiază de acces la asistenţă medicală, stomatologică şi medicamente compensate la locul de trai, în volumul stabilit de Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală aprobat de Guvern.

Menționăm că, hotărârea a fost luată după ce Asociația Obștească ,,Uniunea Cernobîl din Moldova” a venit cu mai multe demersuri în acest sens către Ministerul Sănătății.

Doina Secrieru

 

Share