„Tinerii Moldovei” dorește să participe la dezbaterile propuse prin Pactul pentru Moldova

„Tinerii Moldovei” dorește să participe la dezbaterile propuse prin Pactul pentru Moldova

Cea mai reprezentativă organizație de tineret din Republica Moldova dorește să participe cu revendicări concrete la dezbaterile propuse prin Pactul pentru Moldova.

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei salută apelul la unitate lansat săptămâna trecută de Președinție, Guvern și Parlament și solicită să fie parte a reprezentanților legitimi ai societății civile.

“Dialogul trebuie să aibă loc cu toate componentele societății civile. Cum manifestațiile organizate de către noi pe parcursul acestui an au scos în stradă zeci de mii de oameni, e datoria autorităților să ne asculte. Dacă Pactul pentru Moldova este cu adevărat de bună credință, soluțiile noastre trebuiesc luate în calcul” a declarat Anatol Ursu, președintele Tinerilor Moldovei.

Tinerii Moldovei au lansat deja în spațiul public câțiva pași concreți pentru soluționarea celor mai importante probleme cu care confruntă statul nostru.  Pentru a le rezolva atât pe cele structurale (nivelul înalt al corupției, lipsa reformelor cu impact în justiție, imposibilitatea asigurării securității pentru cetățenilor săi, instabilitatea pieței valutare etc.), dar și pe cele punctuale (blocarea finanțării externe, miliardul furat din sistemul bancar, nesupunerea civică a protestatarilor etc. ), se propun:

–          Realizarea de către Chișinău a tuturor obligațiilor sale privind interconectarea energetică aferente acordurilor semnate cu Bucureștiul;

–          Preluarea de Direcția Națională Anticorupție a tuturor atribuțiile Centrului Național Anticorupție în vederea prevenirii și combaterii reale a corupției;

–          Introducerea leului românesc ca valută națională, pentru a permite Băncii Naționale a României să reglementeze și să supravegheze întreaga activitate bancară din Rep. Moldova;

–          Elaborare unei strategii de securitate comune pentru România și Rep. Moldova.

“Considerăm că propunerile de mai sus trebuie cuprinse obligatoriu în agenda imediată de acțiuni a Chișinăului. Doar astfel se vor realiza pași concreți în direcția ReUnirii cu România – singura soluție viabilă pentru ieșirea din criza sistemică în care se află Rep. Moldova de la obținerea independenței”, afirmă Tinerii Moldovei.

Mihaela Rotari

Share