Termoelectrica S.A. reacționează cu privire la o eventuală mărire de tarife

Termoelectrica S.A. reacționează cu privire la o eventuală mărire de tarife

Drept urmare a opiniilor experților IDIS Viitorul, Corina Gaibu și Victor Parlicov  privind achitarea tarifelor mai mari pentru energia termică livrată consumatorilor, Termoelectrica S.A. dezminte informațiile din următoarele considerente:

1)                      Tariful aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 232 din 16 septembrie a.c. sunt tarife unice pentru toate categoriile de consumatori pentru întreaga perioadă al anului calendaristic și nu se modifică în perioada de reglementare, stabilite conform Metodologiei tarifare nr.482 din 06.09.2012;

2)                      În structura tarifului aprobat costul combustibilului utilizat este inclus integral și nu există devieri financiare pentru anul 2016 ce vor fi recuperate ulterior;

3)                      Consumatorii debranșați conform Hotărârii Guvernului nr.191 din 19.02.2002 (pct.81) achită plata pentru încălzire în mărime de 10 %, începând cu 1 iunie 2016  din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului;

4)                      Majorarea tarifului prin prisma deconectărilor de la SACET nu este relevanta având în vedere majorarea sarcinii termice în 2016 cu aprox. 5% și în anul 2017 în derulare proiecte care vor majora cu aprox. 5%. Totodată, au fost întreprinse un șir de măsuri care deja au micșorat considerabil pierderile in rețelele de distribuție a energiei termice. De asemenea, furnizorul de energie termică preconizează o activitate amplă in sensul conectării noilor consumatori (complexe locative noi, clădiri administrative noi, etc.). Menționăm că deconectarea apartamentelor de la sistemul centralizat a avut loc masiv în perioada anilor2001-2011, după anul 2011, furnizorul de energie termică a întreprins un șir de măsuri în vederea stopării deconectărilor de SACET prin îmbunătățirea calității serviciilor, livrării apei calde menajere în regim non-stop și implementarea soluțiilor tehnice noi, care vor oferi consumatorilor independență, calitate, economie. Astfel, în ultimii doi ani numărul acestora s-a stabilizat și a fost de aprox.100 apartamente pe an, comparativ cu anii 2003, 2004 când deconectările înregistrau peste 5000 apartamente pe an. La moment, cifra totală a apartamentelor deconectate este 24010, comparativ cu 2014 când erau 23787. Totodată, din anul 2013 au fost conectate alte 890 de apartamente.­­­

5)                      Volumul energiei termice livrat consumatorilor înregistrează un trend de creștere, astfel în anul 2015 s-a livrat energie termică cu 6,6 % (80,5 mii Gcal) mai mult față de anul 2014.

6)                      Modificarea tarifelor la gazele naturale va avea impact asupra tuturor consumatorilor de gaze naturale, inclusiv și asupra consumatorilor casnici cu centrale autonome.

Într-un comunicat de presă al Termoelectrica se mai spune că, „informația precum că aprovizionarea blocurilor locative cu energie termică este tergiversată ca urmare a necesității colectării semnăturii locatarilor este una falsă. Procedura de conectare la încălzire este una simplificată, automatizată si implică doar participarea reprezentantului GFL, care la solicitarea locatarilor blocurilor respective poate conecta blocul in orice moment al anului. Mai mult ca atât, pregătirea tehnica a blocurilor locative se efectuează pe perioada calda a anului, iar pașapoartele de pregătire semnate sunt recepționate de furnizor până la începutul sezonului. Conectarea propriu-zisă are loc doar în baza solicitării GFL în decurs de maxim 3 ore”.

„Totodată, problema parametrilor necalitativi este neargumentată, deoarece SACET – ul la moment se bazează pe un sistem flexibil de modificare a temperaturii în rețea în funcție de temperatura aerului exterior, ceea ce permite ajustarea corectă a temperaturii direct de la sursă, conform necesităților reale. Ceea ce ține de problemele sistemelor interne de aprovizionare cu energie termică, acestea țin de competența exclusivă a GFL care beneficiază de resurse financiare pentru asigurarea bunei funcționări ale rețelelor inginerești din interiorul blocurilor locative. Totodată, problemele distribuirii eronate a agentului termic în rețelele din interiorul blocurilor sunt cauzate deseori de gestionarea incorectă a instalațiilor termice din interiorul blocurilor locative de către GFL”, menționează sursa.

De asemenea, Termoelectrica susține că, „nu este corectă afirmația privind scoaterea din joc a autorităților locale din considerentele că potrivit Legii nr.435 privind descentralizarea administrativă nu au fost schimbate domeniile proprii de activitate. Astfel, Termoelectrica SA acționează în strictă conformitate cu actele legislative și normative în vigoare, precum și în baza contractelor de furnizare a energiei termice încheiate cu consumatorii, fără careva influente administrative, deoarece furnizorul este o întreprindere autonomă în gestiune. Mai mult ca atât, furnizorul de energie termică conlucrează și acționează în concordanță cu autoritățile publice locale în vederea asigurării mun. Chișinău cu energie termică”.

Doina Secrieru

Share