
„Termoelectrica” dezminte informațiile publicate în articolul „Licitația Termoelectrica și TurboEnergyPower: Prețuri „umflate” de până la 18 ori”
Termoelectrica” S.A. își exprimă dezamăgirea și dezacordul pentru modul de publicare de către portalul Nordnews a unor articole în serie, inclusiv „Licitația Termoelectrica și TurboEnergyPower: Prețuri „umflate” de până la 18 ori” și informează că, la data de 8 iulie curent, a recepționat o solicitare de informație din partea redacției menționate, la care a venit cu un răspuns în termen legal, conform Legii nr. 148/2023 privind accesul la informațiile de interes public.
„La data de 18 iulie, am expediat prin e-mail opinia oficială a Companiei, oferind informații ample și veridice cu privire la subiectele solicitate. La câteva zile, jurnalistul publică în mod insolent articolul menționat, speculează și distorsionează în mod grosier opinia publică, ignoră intenționat răspunsul oficial al entității, prioritate având doar informațiile neoficiale, oferite de sursele anonime.
Ținem să menționăm că aceste materiale sunt tratate ca speculații. Anterior, „Termoelectrica” S.A a oferit informații ample și veridice cu privire la subiectul procedurii de achiziție.
Cererile de acces la informații cu mențiunea ,,de interes public”, adresate din partea redacției Nordnews reprezintă în mod tendențios speculații la adresa instituției publice și a Directorului General. Devine clar faptul că acționând în așa manieră, nu dorește să informeze corect și echidistant opinia publică, dar continuă vădit o campanie de denigrare, care conține o serie de solicitări sub formă de atacuri repetate.
Considerăm că autorul a încălcat subsecvent și continuă să încalce normele Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, precum a stabilit și Consiliul de Presă prin Decizia 01 din 23.06.2025.
„Termoelectrica” S.A. este supusă săptămânal din partea redacției Nordnews unui șir de acuzații publicate cu obstinație, rupte de realitate și menite să ducă la confuzie opinia publică. În calitate de sursă media, cu scop de informare corectă și echidistantă a publicului larg, jurnalistul prezintă în speță acuzații care depășesc limita bunului simț profesional” – a comunicat instituția.
În acest context, „Termoelectrica” infirmă insinuările cu privire la presupusele abateri înregistrate în activitatea Companiei și a comunicat:
„Societatea pe acțiuni „Termoelectrica” dezminte informațiile publicate în articolul „Licitația Termoelectrica și TurboEnergyPower: Prețuri „umflate” de până la 18 ori”, publicat pe pagina web www.nordnews.md, din 21 iulie 2025, precum și toate acuzațiile false expuse în articol.
Or, articolul dat face parte dintr-o serie de materiale denigratorii, publicate la comandă, în mod concertat, care ulterior sunt preluate de alte portaluri media, în care se fac declarații lipsite de obiectivitate, substrat factologic şi sunt manipulatorii.
„Termoelectrica” S.A. s-a expus pe baza subiectului dat anterior, inclusiv prin Dezmințirile publicate pe pagina web a instituției și care au fost preluate de portalurile de știri.
De menționat faptul că, aceste materiale sunt expuse publicului, la comanda unor persoane, cu scopul de a denigra reputația profesională a întreprinderii energetice „Termoelectrica” S.A., a conducătorului societății și a salariaților ce activează în cadrul instituției, precum și a pune în dificultate activitatea societății.
Regretăm faptul că autorul materialului a recurs la publicarea unor informații false și acuzații nefondate, fără a publica opinia societății vizate, ceea ce atentează la securitatea energetică a statului.
„Termoelectrica” S.A. este o instituție publică care activează în baza legislației în vigoare, în spiritul transparenței, integrității și responsabilității față de angajați, cetățeni și parteneri.
Toate procedurile de achiziții sectoriale inițiate de Companie se desfășoară într-un mod echitabil și sunt publicate de către ,,Termoelectrica” S.A pe platforma digitală www.achiziții.md, cu asigurarea transparenţei procedurilor de achiziție și respectarea criteriilor de imparţialitate și nediscriminare în privinţa tuturor ofertanţilor şi operatorilor economici. Cu referire la aspectul înlocuirii aparatelor și echipamentelor învechite ale sistemelor de excitație cu tiristoare de tip UNITROL-5000 pentru turbogeneratoarele Nr.1, 2, 3 de tip ТВФ-120, în adresa S.A. „Termoelectrica” a fost remisă scrisoarea înaintată de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, prin care s-a solicitat punctul de vedere ca urmare a contestației înaintate de „ABS” S.R.L. pe marginea achiziției sectoriale respective.
În calitate de entitate contractantă în sensul art. 4 din Legea nr. 74/2020, Compania a publicat pe platforma publică https://achizitii.md anunțul de participare la procedura de achiziție menționată. Până la termenul-limită, au fost depuse 3 oferte și anume:
1. S.C. „TURBOENERGY POWER” S.R.L. – 22 796 435,04 MDL;
2. „ABS” S.R.L. – 25 500 000,00 MDL;
3. „HORUS” S.R.L. – 25 978 558,74 MDL.
La etapa evaluării procedurii, prețul cel mai scăzut a fost propus de operatorul economic S.C „TURBOENERGY POWER” S.R.L., ofertanții fiind informați în modul corespunzător.
Deducem că diferența dintre costurile sistemelor de excitație la CET Sursa1 constituie economisirea a peste 2 mil. lei, fapt ce nu poate fi neglijat. În contextul respectiv, reiterăm că scopul de bază a managementului Companiei este asigurarea funcționării fiabile a echipamentelor de generare a energiei termice și electrice, cu costuri de investiții minime și eficiență maximă.
Ulterior, „Termoelectrica” a recepționat Decizia ANSC (autoritate publică autonomă și independentă față de alte autorități publice, față de persoane fizice și juridice, care examinează contestațiile formulate în cadrul procedurilor de achiziție sectorială) , care stipulează: „… Se respinge ca neîntemeiată contestația nr. 02/199/25 din 21.02.2025, depusă de către „ABS” SRL pe marginea rezultatelor procedurii de achiziție sectorială privind „Înlocuirea aparatelor și echipamentelor învechite ale sistemelor de excitație cu tiristoare de tip UNITROL-5000 pentru turbogeneratoare №1, №2, №3 de tip ТВФ-120” REPETAT”, inițiată de către „Termoelectrica” SA.”
Totodată, menționăm că în conformitate cu procedurile de achiziții din domeniu, care sunt executate pe o platforma transparentă și liberă, comparația costurilor unor elemente separate este una incorectă, fiindcă ofertele participante la concurs reprezintă un sistem de componente care au destinația de a fi montate la unitatea de generare și nu se procură pe componente separate.
Sistemele de excitație din dotarea tehnologică a Turbogeneratoarelor din cadrul CET Sursa 1 sunt elemente practic unicale pe teritoriul Republicii Moldova (se utilizează doar la Centrale cu Generatoare Electrice) care se înlocuiesc o dată la 10-15 ani. Acestea reprezintă un sistem cu componente care nu poate fi asamblat în condiții de cumpărare liberă de pe platformele online, sau magazine specializate. Sunt componente specifice care se proiectează și se dimensionează în funcție de caracteristicile generatorului la care se instalează și cerințele tehnice ale Sistemului electroenergetic.
Criteriul de bază în evaluarea ofertelor este componenta tehnică, aici au fost prezentate toate datele necesare pentru ca toate trei oferte să fie tratate ca eligibile. La această etapă, nu se execută evaluarea de corespundere dintre componentele constructive ale sistemelor ofertate. Conform procedurii, după evaluarea tehnică, se trece la evaluarea financiară, fiind comparate valorile financiare ale ofertelor participante la achiziție (în cazul dat – evaluarea pe lot ). Aici, la fel, se evaluează sumele de participare, dar nu componentele parte (nu poți să compari și să evaluezi echidistant între componentele parte care sunt diferite), valoarea cea mai mică fiind declarată câștigătoare.
Astfel, urmărind interesul care îl manifestă autorul la subiectul dat, având la bază documente anonime și speculative, ne rezervăm dreptul să constatăm că prin adjudecarea procedurii de achiziție cu o valoare mai mică, în interesul întreprinderii și al țării, am afectat interesele obscure ale persoanelor anonime, care duc la dezinformarea opiniei publice.
În alt context al publicării informațiilor eronate, afirmăm că în conformitate cu documentația normativă în domeniu, în fiecare primăvară și toamnă se emite ordinul „Cu privire la organizarea comisiei pentru efectuarea inspecției a clădirilor și construcțiilor „Termoelectrica” S.A. În baza Ordinului sunt formate comisii de inspectare și evaluare a stării clădirilor, care au un termen determinat pentru activitate, iar la final sunt emise Procese Verbale de inspectare. În legătură cu necesitatea de substituire a unor membri din cadrul comisiei și a unor modificări în documentația normativă din domeniu, au fost operate unele modificări și a fost emis Ordinul nr. 80 din 09.06.2025. După procedura de inspectare, sunt identificate necesitățile pentru includerea lucrărilor de reparație în Planul de Mentenanță și Investiții.
În această ordine de idei, cu referire la „Clădirea atelier-mecanic-007” str. T. Vladimirescu, 6 menționăm următoarele:
Clădirea respectivă a fost transmisă către „Termoelectrica” S.A., în temeiul Legii nr. 188 din 28.09.2014 cu privire la unele măsuri referitor la procedura falimentului Societăţii pe Acţiuni „Termocom”, fiind parte a subansamblului funcțional transmis de către S.A. „Termocom” în procedura falimentului conform Contractului de vânzare-cumpărare nr.1 a subansamblului funcțional al S.A. „Termocom” în procedura falimentului din 21.11.2014, confirmat de instanța de insolvabilitate.
Potrivit extrasului din Registrul bunurilor imobile, se atestă că acoperișul „Clădirii atelier-mecanic-007” str. T. Vladimirescu, 6 cu nr. cadastral 0100424.275.06, are 2 coproprietari cu următoarele cote părți: 49,6% Societatea cu Răspundere Limitată „VENAUTO GRUP” și, respectiv, 50,4% Societatea pe Acţiuni „Termoelectrica”. Acoperișul este parte componentă a construcției care se află în coproprietate. Prin urmare, conform prevederilor legislației aferente, fiecare din proprietari urmează să întreprindă măsurile necesare ce se impun în scopul întreținerii și protejării cotei-părți din bunul ce îi aparține și neadmiterii prejudicierii acesteia.
Totodată, este relevant că actualmente pe rolul instanței de judecată se află spre examinare cauza civilă intentată la cererea de chemare în judecată înaintată de către S.C. „VENAUTO GRUP” S.R.L. împotriva S.A. „Termoelectrica” prin care se solicitată încasarea de la „Termoelectrica” S.A. a prejudiciului material în sumă de 711 537,16 lei.
Potrivit cererii respective, se invocă că prejudiciul material în mărime de 711 537,16 lei a fost cauzat ca urmare a instalării necoordonate, defectuoase și ilegale a panourilor fotovoltaice pe acoperișul bunului imobil „Clădire atelier-mecanic-007”, din str. Tudor Vladimirescu 6, mun. Chișinău, cu nr. cadastral 0100424.275.06, ce aparține cu drept de proprietate coproprietarului SC „VENAUTO GRUP” SRL.
Cu referire la caz, menționăm că, instanța de judecată a atras în calitate de intervenienți accesorii pe dosarul civil menționat privind repararea prejudiciului material în sumă de 711 537,16 lei, atât pe Șefa Serviciul Electric, Șefa Serviciul Planificare, Investiții, Organizare Mentenanță, cât și pe antreprenorul care au admis instalarea panourilor fotovoltaice contrar prevederilor Contractului încheiat.
Aici precizăm că, instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul bunului imobil „Clădire atelier-mecanic-007” din str. Tudor Vladimirescu, 6, a avut loc până la numirea dlui Iurie Razlovan în calitate de Director general al „Termoelectrica” S.A.
Concluzionând cele relatate, „Termoelectrica” S.A., în calitate de titular de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, conform prevederilor legale, inclusiv ale Legii 92/2014 cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării, este obligată să respecte condițiile stipulate în licență, să producă, să distribuie şi să furnizeze energia termică în conformitate cu prevederile legale, cu reglementările tehnice şi cu standardele în vigoare, precum și să respecte principiul eficienței maxime cu cheltuieli minime, conform criteriilor aprobate de către ANRE și să prezinte ANRE informația cu privire la cheltuielile suportate.
Astfel, „Termoelectrica” S.A. își desfășoară activitatea în conformitate cu condițiile stipulate în licențe, conducându-se de actele normative aferente, precum de planurile de dezvoltare și planurile de investiții, aprobate inclusiv de către ANRE conform procedurilor stabilite.
„Termoelectrica” S.A. condamnă astfel de practici jurnalistice care încalcă principiile deontologice și creează percepții eronate în rândul consumatorilor, partenerilor, opiniie publice. Compania își reafirmă angajamentul față de transparență, legalitate și cooperare cu mass-media, însă nu tolerează manipularea opiniei publice prin omisiuni intenționate și informații denaturate.
Întreprinderea energetică a fost și este mereu deschisă să răspundă solicitărilor de informație despre activitatea sa, motiv pentru care îndemnăm persoanele interesate și reprezentanții mass-media spre o colaborare directă pentru a prezenta opiniei publice date relevante, corecte în scopul evitării interpretărilor tendențioase sau personale care creează percepții eronate asupra activității Societății”.