Sute de dosare penale au fost deschise în 2014 pentru evaziune fiscală

Sute de dosare penale au fost deschise în 2014 pentru evaziune fiscală

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 443 de dosare pentru evaziune fiscală în cursul anului trecut. Cifra reiese dintr-un studiu realizat de Procuratura Generală la capitolul prevenirii evaziunii fiscale, combaterii firmelor fantome şi restituirii nefondate din bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată, pentru anul 2014.

Datele statistice prezentate de procuraturile teritoriale şi subdiviziunile Procuraturii Generale, relevă faptul că din numărul total al cauzelor penale intentate în baza art.244 Cod penal – evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, 45 – au fost expediate pentru examinare în instanţele de judecată (anul 2013 – 20 cauze penale). Prejudiciul cauzat prin comiterea acestor infracţiuni a fost estimat de procurori la circa 22 milioane lei, iar în 23 cazuri au fost pronunţate sentinţe de condamnare a persoanelor juridice şi fizice.

În total, în cursul anului 2014, procurorii au efectuat urmărirea penală în 815 dosare de acest gen, iar la finele anului trecut, în gestiune au rămas 494 cauze penale, inclusiv pornite în anii precedenţi.
Cu referire la cauzele care favorizează evaziunea fiscală, procurorii concluzionează că cea mai mare parte a prejudiciului cauzat statului rezultă din activitatea firmelor delincvente, apărute în rezultatul cumpărării întreprinderilor ce anterior au activat legal, de către persoane, care nu aveau intenţia şi nici capacitatea de a desfăşura activitate de întreprinzător, acţiunile acestora fiind dirijate de către alte persoane.

Pericolul social al evaziunilor fiscale constă în eschivarea de la achitarea către bugetul public naţional a mijloacelor financiare, fapt ce prejudiciază securitatea economică a statului de toate nivelurile. Procuratura în permanenţă monitorizează şi depune eforturi sporite pentru combaterea acestui tip de încălcări.

Doina Secrieru

Share