Superstiții, tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce să nu faci în această zi

Superstiții, tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce să nu faci în această zi

Se spune ca 24 februarie este nu doar sarbatoarea dragostei la romani, ci si ziua care marcheaza inceputul primaverii.

Etnologii sustin ca multe obiceiuri legate de aceasta zi au fost pastrate cu sfintenie, in satele din Ardeal, pana in zilele noastre.

 „In aceasta zi, tinerele topesc zapada si cu apa aceea se spala pe cap, pentru a avea un par frumos si pentru a fi iubite tot anul”, spune etnologul Janeta Ciocan, pentru Adevarul.ro.

Dragobetele este un prilej pentru cei tineri sa se adune in centrul satului, de obicei la biserica, de unde vor porni spre padurile din apropiere, in cautarea primelor flori de primavara. „Primii ghiocei sunt pastrati la icoane si sunt folositi la vraji de dragoste”, mai spune Janeta Ciocan. De Dragobete, se spune ca pasarile isi afla perechea, care este pe viata. „Asemenea pasarilor, si tinerii care se iubesc azi si se saruta raman legati pe viata”, adauga etnologul.

In satele din Ardeal, o importanta deosebita se acorda, in aceasta zi, vrajilor de dragoste. „Batranele satului merg prin padure, sa caute o planta numită navalnic – un soi de feriga mai mare. Inainte de a smulge aceasta planta, la radacina ii pun miere, zahar si faina. Adusa acasa, aceste plante sunt folosite pentru a face vraji de dragoste, care sa lege cate un fecior de fata in numele careia a fost smulsa din pamant planta”.

O superstitie legata de aceasta zi este si cea potrivit careia daca iubitii nu se saruta, acestia se vor desparti. De asemenea, de Dragobete nu se lucreaza, oamenii sarbatoresc. „Singurul lucru care e permis este curatenia din casa, pentru ca gospodinele să aiba spor in toate tot anul”, arata etnologul.

primatv.ro

Share