Subiectul procuraturilor specializate va fi dezbătut public
Ministerul Justiției organizează dezbateri publice cu genericul: „Reforma Procuraturii în Republica Moldova: Procuraturile Specializate”. Evenimentul este organizat în cooperare cu Procuratura Generală, cu sprijinul Uniunii Europene – „Suport în coordonarea proiectului de susținere al investigațiilor pre-judiciare, urmăririi penale și apărării” și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.
Dezbaterile publice se vor desfășura marți, 19 aprilie 2016, de la ora 09:00. La eveniment vor participa Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, Eduard Harunjen, procuror general-interimar, Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Don Carroll, Director al Departamentul Justiţie Penală şi a Legii, Ambasada SUA în Moldova.
Va fi creată o platformă de dezbateri publice a proiectul de lege cu privire la Procuraturile Specializate, elaborat de către Grupul de lucru inter-instituțional pentru reforma Procuraturii, cu suportul experților din partea Uniunii Europene (UE) și altor donatori externi.
Pe parcursul evenimentului se vor expune oficiali de la Parlament, reprezentanți ai Guvernului, mediului academic, organismelor internaționale și ai societății civile.
Invitați speciali din România vor fi reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Maria Roșca
In general in procuraturile noastre ar tebui de arat totul si de semanat din nou. Acolo timp de 20 de ani sau cuibarit toti calai si minkaii de bani si mitocani care traiesc din mita…. Sa vedem cum se vor descurca acum prin reformarea data..
Astfel de dezbateri au loc doar in tarile democratice din Europa, ele fiind dovada eficacitatii acestora, fiind state dezvoltate unde legea e lege si toti sunt egali. Aceasta este prima practica de acest gen si ma bucura faptul ca Guvernul Filip se bazeaza pe practicele Europene.Au inceput sa se organizeze concursuri pentru functii publice precum a fost si cea a alegerii Guvernatorului BNM si acum si dezbateri pe subiectul unor legi foarte importante.
Implicarea societatii civile este un aspect pozitiv, deoarece va asigura transparenta procesului de reformare al Procuraturii. Este o practica inovativa si inedita in RM, ce demonstreaza ca mergem in ritm sustinut pe parcursul european.
Pentru prima data ideea asta inovativa, a fost aplicata de Buliga prin 2013, e o practica europeana, care ofera si transparenta ăn deciziile institutiilor de stat.