Studenții de drept vor participa la o competiție europeană în format moot court
Consolidarea instituțiilor care luptă cu corupția, asigurarea independenței procuraturii și apropierea actului justiției de cetățean, sunt prioritățile Guvernului Republicii Moldova în reformarea sectorului justiției în timpul apropiat. Uniunea Europeană, care este principalul susținător al reformelor din justiție și anticorupție, va continua să sprijine eforturile din acest domeniu și așteaptă schimbări calitative rapide, care să îmbunătățească viața oamenilor din Moldova.
Cu aceste mesaje au venit ieri, în fața studenților, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola. Cei doi au desfășurat o lecție deschisă cu tema: „Reforma justiției din Republica Moldova – realizări și provocări. Sprijinul Uniunii Europene pentru reformarea justiției” în fața a 100 de studenți de la facultățile de drept, relații internaționale, științe politice și administrative, și jurnalism și științe ale comunicării ale Universității de Stat din Moldova. Vorbitorii s-au referit la gradul de realizare a Strategiei de reformare a sectorului justiției 2011-2016, la acțiunile curente din domeniul reformării procuraturii, combaterii corupției în sistemul public și transparentizării sistemului judecătoresc, și la provocările cu care se confruntă instituțiile implicate în realizarea reformei.
În mesajul său, Ambasadorul Pirkka Tapiola i-a îndemnat pe studenții de drept să se pregătească cât mai bine pentru viitoarea carieră de judecători, procurori și alte profesii juridice, și să le practice cu integritate și profesionalism. Pentru a încuraja studenții în acest efort, Uniunea Europeană va sprijini instruirea și participarea unei echipe de studenți de la Facultatea de Drept USM din Moldova la o competiție europeană de dezbateri juridice și drepturile omului după modelul „moot court competition”.
Diplomatul a vorbit totodată despre evoluția relațiilor moldo-comunitare la capitolul reforme, programul de suport bugetar al UE pentru reforma justiției 2011-2016, și s-a referit la proiectele europene de asistență tehnică ce oferă instituțiilor implicate în reformă – Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii, Departamentul Instituții Penitenciare și altele – expertiză calificată pentru realizarea schimbărilor propuse. „Succesul reformei depinde de satisfacția oamenilor față de actul de justiție, de încrederea pe care o au ei față de acest sector. Așteptăm transformări calitative rapide în domeniul justiției pentru ca cetățenii Republicii Moldova să simtă că viața lor se schimbă spre bine”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene.
În discursul său, Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a accentuat importanța calității cadrelor în succesul reformei justiției, și a îndemnat studenții să aleagă o carieră în cadrul instituțiilor publice.„Orice sistem public reflectă, într-o anumită măsură, societatea din care face parte, iar reformarea unui sistem complex cum este cel al justiției necesită eforturi concetrate ale întregii societăți. Avem nevoie de tineri bine instruiți și bine intenționați care să muncească în calitate de voluntari și, ulterior, angajați în sistemul de justiție, pentru ca, împreună, să ducem până la capăt schimbările pozitive prevăzute de Strategia de reformare a sectorului justiției”, a adăugat Ministrul Grosu.
Discursurile vorbitorilor au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia studenții au discutat cu invitații despre capacitatea instituțiilor publice de a combate corupția, încrederea publică în justiție, provocările profesiei de jurist și modalitățile de îmbunătățire a calității instruirii juridice în Moldova.
Lecția publică de la USM a fost organizată cu sprijinul Proiectului UE de susținere a coordonării reformei din sectorul justiției.
Mihaela Rotari