Strategia de dezvoltare instituţională a CNAM în 2016 – evaluată

Strategia de dezvoltare instituţională a CNAM în 2016 – evaluată

Raportul privind executarea planului de acţiuni pentru anul 2016 al Strategiei de dezvoltare instituţională a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a fost aprobat marţi, 27 decembrie, de Consiliul de administraţie al companiei.

Potrivit unui comunicat de presă, printre cele mai importante activităţi realizate în 2016 şi prezentate în cadrul şedinţei se numără revizuirea în comun cu Ministerul Sănătăţii a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), ce a dus la extinderea pachetului de servicii medicale acordate persoanelor asigurate, elaborarea propunerilor de modificare a listei serviciilor medicale de înaltă performanță, extinderea listei de medicamente compensate.

Dumitru Parfentiev, directorul general al CNAM, a menţionat că pe lângă extinderea listei medicamentelor compensate cu 47 de noi denumiri comune internaţionale (DCI), alte modificări importante operate în listă se referă la majorarea până la 18 ani a vârstei copiilor care beneficiază de medicamente compensate, compensarea medicamentelor corespunzătoare DCI Acidum ursodeoxycholicum pentru toți pacienții cu hepatită și ciroză hepatică, precum şi a DCI Diazepamum pentru toți pacienții cu epilepsie.

În 2016 au fost delimitate sursele de finanţare a programelor naţionale şi speciale, şi anume bugetul de stat şi fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Astfel, din fondurile AOAM sunt finanţate medicamentele compensate pentru profilaxia şi combaterea diabetului zaharat, prevenirea şi controlul bolilor cardiovasculare, prevenirea şi reducerea mortalităţii şi morbidităţii copiilor, sănătatea mintală, combaterea hepatitelor virale.

În vederea încadrării tuturor cetățenilor Republicii Moldova în sistemul AOAM, pe parcursul anului au fost operate mai multe modificări ale actelor legislative din domeniu. Prin urmare, mediatorii au fost incluși în categoriile de persoane fizice care au obligația să se asigure în mod individual.

În altă ordine de idei, CNAM a iniţiat în comun cu Ministerul Sănătăţii procedura de modificare a înregistrării populaţiei în instituţia medico-sanitară primară.

În cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de sănătate în Republica Moldova”, CNAM a participat la revizuirea schemei de plată pentru rezultate în asistența medicală primară și la elaborarea schemei de plată pentru performanță în asistenţa medicală spitalicească. Totodată, a fost formată echipa de lucru şi inițiat exercițiul de stabilire a costurilor pentru serviciile spitaliceşti contractate în baza sistemului DRG.

Pe parcursul anului curent au fost desfăşurate un şir de activităţi de comunicare şi informare a populaţiei despre drepturile şi obligaţiile în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. De asemenea, a fost lansată campania “Aceeaşi substanţă activă! De ce achitaţi mai mult?”, axată pe informarea cetăţenilor despre faptul că în farmacie pot solicita toată gamă de medicamente cu aceeaşi substanţă activă şi alege preparatul la preţ convenabil.

Realizarea cu succes a scopului strategic general și a obiectivelor organizaționale este posibilă prin aplicarea unui management eficient al resurselor umane. În acest sens au fost revizuite Codul de etică al angajaţilor CNAM, Regulamentul intern al companiei, a fost instituită Comisia de disciplină în cadrul CNAM și aprobat regulamentul acesteia.

În acest an a avut loc migrarea pe platforma guvernamentală MCloud 2 a sistemelor informaţionale ale CNAM, şi anume “Asigurarea obligatorie de asistenţă medicală”, “Raportarea şi evidenţa serviciilor medicale în sistemul DRG” şi “Verificarea on-line a statutului de asigurat în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, pentru a asigura condiţii mai bune de funcţionare a acestor sisteme.

În scopul fortificării relațiilor de colaborare cu instituțiile omoloage din alte ţări a fost inițiat proiectul de colaborare dintre CNAM și Fondul de asigurări în Medicină din Estonia (Eesti Haigekassa) pentru următorii doi ani, precum şi purtate dialoguri cu Casa Naţională de Asigurări în Sănătate din România și Fondul de asigurări medicale obligatorii din Lituania privind organizarea unor vizite de studiu axate pe reformele în sănătate din aceste ţări.

Maria Roșca

Share