Start! Grupul de lucru a Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei – în acțiune
Grupul de lucru a Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei și-a început activitatea, anunță serviciul de presă al Parlamentului.
Astăzi a avut loc prima ședință a grupului de lucru, în cadrul căreia au fost discutate și agreate principiile de activitate, bazate pe responsabilitate, toleranță și încredere, pentru identificarea unor soluții eficiente. La eveniment au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și diplomați.
Speakerul și-a exprimat încrederea că platforma nou-creată va asigura un dialog permanent și continuu între autorități pentru a asigura armonizarea legislației în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia și dezvoltarea regiunii. Totodată, Andrian Candu a declarat că Parlamentul Republicii Moldova va sprijini plenar activitatea grupului de lucru, un prim-semnal, în acest sens, fiind participarea la discuții a deputaților din toate fracțiunile parlamentare.
”O astfel de platformă de comunicare va apropia autoritățile regionale și cele centrale. Sper că vom găsi soluții la probleme care există de mult și erau ignorate. De fapt, menirea acestei platforme, pe lângă soluțiile practice, este recuperarea încrederii de ambele părți. Dacă o astfel de platformă va avea succes, vom încerca ulterior să o multiplicăm și să o aplicăm și în proiectele legate de regiunea transnistreană”, a menționat Andrian Candu.
Potrivit Președintelui Parlamentului, în 2015 au existat o serie de începuturi bune în relația dintre Chișinău și Comrat, care trebuie să aibă continuitate și să fie dezvoltate în vederea incluziunii Găgăuziei în proiectele de modernizare a Republicii Moldova. Andrian Candu a menționat că este pentru prima dată când în Programul de guvernare există prevederi referitoare la dezvoltarea UTA Găgăuziei.
Președintele Parlamentului a mulțumit partenerilor de dezvoltare, inclusiv Suediei pentru susținere financiară, precum și echipei de experți ai organizației Crisis Management Initiative (CMI) și Consiliului Europei, pentru sprijinul acordat în lansarea Grupului de lucru și deschiderea de a susține activitatea acestuia la nivel de expertiză, suport tehnic și de instruire.
La rândul său, Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov a declarat că Găgăuzia are mari așteptări de la acest Grup de lucru. ”Sunt convins că vom continua să dezvoltăm comunicarea dintre Chișinău și Comrat pentru ca relațiile să fie dintre cele mai bune, să alegem o cale de conviețuire în pace și armonie”, a menționat Dmitrii Constantinov.
Deputații prezenți la eveniment, atât din Parlamentul Republicii Moldova, cât și din UTA Găgăuzia, au salutat crearea și instituționalizarea Grupului de lucru, precizând că vor depune eforturi pentru a răspunde așteptărilor existente.
”UTA Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova și probabil și alte autorități administrative din Republica Moldova și-ar dori o comunicare eficientă între centru și teritoriu, lucru care sunt convins că va fi realizat. Consider că este oportun de a face toate eforturile posibile ca legislația din autonomie să fie în strictă conformitate cu legislația națională”, a spus deputatulRoman Boțan.
Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcanu s-a referit la principiile de activitate a Grupului de lucru, bazate pe respectarea Constituției, a încrederii și toleranței. ”Responsabilitatea Grupului este nu doar de a armoniza legislația Republicii Moldova cu legislația UTAG. Este foarte important să asigurăm acest lucru prin prisma integrării totale a teritoriului, asta înseamnă că rezultatele activității acestei comisii va fi un exemplu, o chemare și pentru regiunea transnistreană”, a declarat deputatul Vladimir Țurcanu.
”Suntem orientați pentru o dinamică pozitivă. Avem o platformă de dialog care ne permite să afirmăm cu încredere că obiectivele anunțate de Grupul de lucru vor fi îndeplinite, dar pentru aceasta este nevoie de mult efort, atât la nivel legislativ, cât și instituțional”, a menționat deputatul Adunării Populare, Gheorghii Leiciu.
Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității unității teritoriale autonome Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia a fost creat, la inițiativa Speakerului Andrian Candu, prin Hotărârea Parlamentului nr. 206 din 20 noiembrie 2015. Scopul acestuia este de a asigura mecanismul de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei.
Doina Secrieru