Ștampila cu obliterare specială „25 de ani de relaţii diplomatice dintre RM şi Republica Federală Cehă şi Slovacă” – lansată

Ștampila cu obliterare specială „25 de ani de relaţii diplomatice dintre RM şi Republica Federală Cehă şi Slovacă” – lansată

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Federală Cehă şi Slovacă, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii a participat la lansarea ştampilei cu obliterare specială „25 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Federală Cehă şi Slovacă” şi a mărcilor personalizate cu reprezentarea hărţilor şi a stemelor ambelor state.

Evenimentul a avut loc în incinta Muzeului Național de Istorie al Moldovei, reunind membri ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai instituţiilor naţionale.

Viceministrul Darii a menţionat că relaţiile diplomatice stabilite, la 1 iunie 1992, cu Republica Federală Cehia şi Slovacia, au oferit posibilităţi popoarelor Cehiei, Slovaciei şi Republicii Moldova de a dezvolta contacte interumane, iar comunităţilor de afaceri din cele trei state de a promova cooperarea economică şi comerţul bilateral. Oficialul moldovean a remarcat că Cehia şi Slovacia sunt printre partenerii noştri comerciali importanţi şi reprezintă pieţe de desfacere însemnate. Dialogul politic se dezvoltă foarte bine, în ultimii ani având loc mai multe vizite reciproce, care au pus o nouă bază pentru dezvoltarea relaţiilor de mai departe.

Diplomatul moldovean a subliniat că experienţa Cehiei şi Slovaciei este foarte relevantă pentru Republica Moldova, îndeosebi ce ţine de parcursul european, menţionând că ţara noastră va depune eforturile necesare pentru a se mişca în această direcţie. La fel, este foarte mult apreciată de către autorităţile Republicii Moldova, dar mai ales de cetăţenii ţării noastre asistenţa pentru dezvoltare oferită de către Cehia şi Slovacia.

La rândul său, ambasadorul Republicii Cehe Zdeněk Krejčí a amintit despre cooperarea moldo-cehă mai întâi în cadrul Cehoslovaciei şi apoi în cadrul Republicii Cehe, iniţiată odată cu vizita domnitorului Mihai Viteazul la Praga (în anul 1601) şi apariţia primilor colonişti cehi în Moldova, în secolul al XIX, care s-au stabilit preponderant la sudul ţării, în satul Huluboaia. Diplomatul ceh a urat ca în următorii 25 de ani relaţiile moldo-cehe să se dezvolte tot mai intensiv.

Ambasadorul Republicii Slovace Robert Kirnag a apreciat evoluţia pozitivă a relaţiilor moldo-slovace, menţionând suportul reciproc acordat în cadrul organizaţiilor internaţionale şi asistenţa oferită de către ţara sa Republicii Moldova.

Notă: Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Federală Cehă şi Slovacă la 1 iunie 1992.

 

Doina Secrieru

Share