Solicitare neașteptată! Producătorii vor trecerea imediată a ANSA în subordinea MAIA

Solicitare neașteptată! Producătorii vor trecerea imediată a ANSA în subordinea MAIA

Mai mulți producători de fructe, legume, lactate și carne solicită trecerea imediat a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor  în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care ar permite de a accelera procesul de reformare a sectorului şi ar permite implementarea reală a standardelor de calitate şi trasabilitate a produselor agroalimentare. Solicitarea vine în contextul în care, ANSA, potrivit producătorilor, are o activitate nesatisfăcătoare și lipsită de transparență.

Vedeți mai jos, declarația cu privire la activitatea Agenţiei Naționale de Siguranţă a Alimentelor (ANSA):

“Noi, membrii

Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”,

Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect

Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de lapte și produse lactate „Lapte”

Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne

Constatăm că activitatea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este nesatisfăcătoare, ineficientă, iar uneori devine un instrument de intervenţie abuzivă în derularea normală a proceselor economice. Aceste constatări se bazează pe următoarele:

1.    Agenţia ANSA, creează impedimente la efectuarea exporturilor de fructe moldoveneşti şi favorizează reexporturile prin modul şi procedurile netransparente de eliberare a Certificatelor fito-sanitare.

2.    Modul şi procedurile netransparente de eliberare a autorizaţiilor de import a produselor animaliere, în special celor ce provin din Ucraina, facilitează importurile şi concurenţa neloială dintre producătorii de materii prime locali şi importatori, care vor rezulta inevitabil în falimentarea fermierilor autohtoni.

3.    Rolul  insuficient şi incoerent pe care ANSA îl are la implementarea politicilor şi reformelor necesare din sector în contextul implementării Acordului de Liber Schimb cu UE. Acest lucru se datorează lipsei de transparenţă în activitatea ANSA şi coordonarea insuficientă , iar uneori contradictorie a activităţii acesteia cu cea a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare care în ultimă instanţă este organul responsabil de elaborare şi implementare a Politicilor şi strategiilor de dezvoltare a sectorului agroalimentar.

Aceste probleme au existat şi în trecut, însă s-au agravat esenţial odată cu trecerea ANSA din subordinea Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în subordinea directă a Guvernului.

Membrii Asociaţiilor noastre susţin eforturile Guvernului în implementarea reformelor reale menite să contribuie la modernizarea rapidă a agriculturii, dar solicită urgent măsuri concrete de transformare a Agenţiei ANSA într-un partener de nădejde, cu o reţea de laboratoare recunoscute pe plan internaţional, şi anume:

1.    Trecerea imediată a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor  în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care ar permite de a accelera procesul de reformare a sectorului şi ar permite implementarea reală a standardelor de calitate şi trasabilitate a produselor agroalimentare.

2.    Modificarea legislaţiei care reglementează activitatea ANSA, astfel ca să prevadă instituirea unui consiliu de observatori format inclusiv din reprezentanţi ai Asociaţiilor profesionale împuternicit să asigure transparenţa în activitatea Agenţiei ANSA”.

Mihaela Rotari

Share