Serviciul Vamal va beneficia de asistența noilor experți ai EUBAM

Serviciul Vamal va beneficia de asistența noilor experți ai EUBAM

Serviciul Vamal va beneficia de asistența noilor experți ai EUBAM în implementarea prevederilor Acordului de Asociere, inclusiv cele stipulate la capitolul DCFTA. Aceștia au fost prezentați în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu șeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor.

Potrivit unui comunicat de presă de la Vamă, conform Planului de Acțiuni al Misiunii, prioritățile pentru anul 2017 vor viza, în continuare, asistența în implementarea Acordului de Asociere, care presupune armonizarea legislației naționale cu cea europeană, combaterea infracționalității transfrontaliere, dezvoltarea domeniilor de analiză a riscurilor, certificare a originii mărfurilor, evaluarea valorii în vamă a acestora, controlul ulterior, precum și simplificarea procedurilor de vămuire.

Totodată, experții vor asista Serviciul Vamal în demersurile de dezvoltare a conceptului de control comun la frontieră cu Ucraina. Beneficiile implementării respectivului concept constau în accelerarea traficului transfrontalier, sporirea transparenței în procesul de control, precum și diminuarea semnificativă a unor eventuale riscuri de corupție.

Cu asistența metodologică a experților EUBAM, până la sfârșitul acestui an, Serviciul Vamal  va definitiva proiectul Strategiei privind managementul riscurilor, aplicarea căreia va asigura o gestionare mult mai eficientă a domeniului de prevenire și combatere a fraudelor vamale. De asemenea, aceștia vor fi implicați în elaborarea Regulamentelor subdiviziunilor create în cadrul reorganizării, astfel încât să fie asigurată respectarea tuturor cerințelor de rigoare, precum și excluderea unor eventuale dublări de competențe.

Directorul General al Serviciului Vamal a apreciat experiența noilor experți, exprimându-și convingerea că asistența acordată va fi una valoroasă și calitativă.  ”Implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale Serviciului Vamal, motiv pentru vom continua să depunem eforturi pentru a ne alinia celor mai exigente standarde.”, a subliniat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Slawomir Pichor a declarat că Serviciul Vamal a înregistrat rezultate notabile în mai multe domenii de activitate, menționând că aceste realizări au fost posibile datorită implementării cu succes a recomandărilor înaintate și intenției de a eficientiza activitatea vamală.

Mihaela Rotari

Share