Serviciul de transfuzie a sângelui la nivel național şi vor garanta siguranța transfuziilor de produse sangvine, modernizat
„ Procesul de testare a sângelui va fi automatizat, iar datorită acestui fapt vor fi excluse erorile umane. Vor fi instruiți şi specialiştii în acest scop. În urma acestei măsuri vom putea oferi pacienților produse sangvine sigure”, a explicat Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
În același timp, centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne şi sigure pentru recoltarea sângelui. De asemenea, aici vor fi create spații adecvate pentru păstrarea produselor sangvine.
„Ministerul Sănătății îşi asumă responsabilitatea, în cadrul acestui proiect, să asigure serviciul de transfuzie cu dispozitive medicale şi consumabile. De asemenea, va fi creat un grup de lucru care va revizui şi moderniza sistemul informațional automatizat al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui”, a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
În cadrul proiectului, tinerii care studiază medicina vor fi pregătiți să utilizeze rațional produsele sangvine. Totodată, personalul medical din centrele de transfuzie şi instituții medicale va fi instruit să efectueze transfuzii de sânge în condiții sigure.
Organizația Crucea Roşie din Elveția va oferi suport tehnic şi financiar în valoare de 15 879 300 mii lei, pentru realizarea măsurilor planificate.
Proiectul va fi implementat în baza unui acord semnat între Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui şi organizația Crucea Roșei din Elveția.
Acțiunile vor fi desfășurate în comun cu ministerele din domeniile educației, apărării, afacerilor interne, cu centrele de sănătate publică, autoritățile locale şi organizațiile neguvernamentale.
Prima etapă a acestui proiect a fost implementată în anii 2014-2016, perioadă în care a fost modernizat Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Maria Roșca