Șeful de la Vamă: Mizăm pe dezvoltarea parteneriatului Vamă-Business
”Una dintre cele mai importante priorități stabilite de Serviciul Vamal în cadrul măsurilor de reformă inițiate o constituie promovarea unui mediu competitiv pentru agenții economici care desfășoară operațiuni internaționale de comerț, motiv pentru care mizăm pe dezvoltarea parteneriatului Vamă-Business astfel încât împreună să identificăm aspectele care necesită îmbunătățiri.” – a declarat Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie în cadrul ședinței cu membrii Comitetului Consultativ (CC) al Serviciului Vamal.
Potrivit unui comunicat de presă, cele mai importante subiecte de discuții au vizat recentele simplificări introduse de către Serviciul Vamal, desemnarea AmCham în calitate de Secretar al CC, precum și includerea în componența CC a încă trei membri: Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană; Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și Societatea Civilă de Avocați ”Turcu&Turcu”.
Operatorii economici au fost interesați să afle mai multe detalii despre noul Regulament privind modul de declarare a valorii în vamă care va intra în vigoare la data de 19 noiembrie a.c.. Astfel, în cadrul ședinței, reprezentantul subdiviziunii specializate le-a prezentat beneficiile și simplificările prevăzute de actele normative recent aprobate, printre care: exonerarea obligativității depunerii Declarației Valorii în Vamă pentru tranzacțiile care nu depășesc suma de 5.000 de euro, diminuarea cheltuielilor legate de staționarea unităților de transport în terminalele vamale, precum și posibilitatea declaranților de a livra mărfurile la destinație, evitând întârzierile legate de perfectarea vamală a acestora.
Referitor la reformele demarate, Directorul General al Vămii a subliniat că acestea au menirea să contribuie la eficientizarea activității întregului sistem vamal și respectiv la asigurarea securității economice a statului, care poate fi realizată doar prin consolidarea capacităților antifraudă.
De asemenea, Vitalie Vrabie le-a solicitat reprezentanților mediului de afaceri să sesizeze instituția despre orice scheme infracționale cunoscute sau eventuale abuzuri admise de colaboratorii vamali prin intermediul Centrului Unic de Apel al Serviciului Vamal. Tot în acest context, Șeful Vămii a dispus elaborarea unui formular electronic pe pagina web a instituției unde vor putea fi expediate respectivele denunțuri, fiind garantată confidențialitatea identității cetățenilor care au depus sesizarea.
Respectivele măsuri au fost apreciate de către membrii CC, care au mai precizat că atestă abordări menite să vină în întâmpinarea antreprenorilor. Aceștia și-au exprimat convingerea că colaborarea instituită va genera noi oportunități de interacțiune și va spori nivelul de comunicare dintre părți.
Notă: Comitetul Consultativ reprezintă o platformă de comunicare cu comunitatea de afaceri, dar și un mecanism de consolidare a transparenţei în activitatea organelor vamale. Scopul acestuia constă în sporirea nivelului de cunoştinţă în rândurile societăţii civile referitor la politicile promovate de Serviciului Vamal, precum şi familiarizarea oamenilor de afaceri cu schimbările preconizate în legislaţia vamală.
Mai multe informații despre activitatea Comitetului Consultativ pot fi găsite accesând subrubrica ”Comitetul Consultativ” din rubrica ”Mediul de afaceri” de pe pagina web a Serviciului Vamal.
Maria Roșca
Pentru realizarea acestui scop trebuie sa se implice mai mult si mai insistent si cei de la Guvernare creind conditii si posibilitati mai bune pentru o colaborare mai buna intre vama si business.
Vad ca Vrabie totusi a reusit practic sa reformeze in totalitate aceasta institutie, nu degeama schimbarile acestea au fost salutate si de catre Ambasadorul SUA in Moldova J.Petit.
Tinti in lant corupti si se va primi ceia pe ce mizati . Altfel nu facem nimic.